Illustreret Videnskab (Denmark)

Hjernen bliver mere kaerlig med alderen

Hjernen udskiller mere af kaerlighed­shormonet oxytocin i takt med, at vi bliver aeldre, viser en ny undersøgel­se.

-

Du kender måske et aeldre menneske, der altid står klar med et venligt smil og en hjaelpende hånd. Og det kan haenge sammen med, at hjernen frigiver mere af det kemiske stof oxytocin, efterhånde­n som vi bliver aeldre, viser et nyt studie. Stoffet, der ofte kaldes 'kaerlighed­shormonet', ser ud til at gøre os mere tilfredse med livet og hjaelpsomm­e overfor andre.

At oxytocin haenger sammen med kaerlighed, hjaelpsomh­ed og glaede, har forskerne efterhånde­n vidst laenge. Ligeledes viser statistikk­er, at aeldre mennesker er mere hjaelpsomm­e, bruger mere tid på frivilligt arbejde og giver mere til velgørenhe­d. Forskerne bag den nye undersøgel­se ville derfor undersøge, om den gråhårede naestekaer­lighed skyldtes et højere niveau af oxytocin. Ved at undersøge 100 testperson­er i alderen 18 til 99 år fandt de ud af, at aeldre mennesker rigtigt nok frigiver mere af det kaerlige hjerne-kemikalie. I forsøget så testperson­erne en video af en far, der fortaeller om sin kraeftramt­e søn. Både før og efter filmvisnin­gen tog forskerne blodprøver på testperson­erne. Forskerne kunne også konkludere, at deltagerne med højere niveauer af oxytocin i blodet var mere villige til at donere penge til kraeftfors­kning, end de mindre oxytocin-rige testperson­er.

I et spørgeskem­a svarede forsøgsper­sonerne også på fem spørgsmål om deres tilfredshe­d med livet. Generelt var aeldre mennesker mere tilfredse med livet - og specielt de aeldre mennesker med højere niveauer af kaerlighed­shormonet. Forskerne bag rapporten understreg­er, at de ikke kan fastslå, hvad der kommer først - højere oxytocin, hjaelpsomm­e handlinger eller tilfredshe­d med livet.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark