Illustreret Videnskab (Denmark)

Nyt apparat scanner hurtigt og smertefrit for hudkraeft

En ny scanner bruger samme teknologi som sikkerheds­tjekket i lufthavnen til at opsnuse kraeftramt­e hudceller med 97 procents sikkerhed.

-

Hvis du går til laegen for at blive tjekket for hudkraeft i dag, finder doktoren skalpellen frem og tager en vaevsprøve til en test. Men de små snit i huden kan snart vaere fortid, for nu har forskere ved hjaelp af mikrobølge­r udviklet en metode, der kan opspore hudkraeft helt uden det lille indgreb.

Ifølge forskerne kan teknologie­n nemt og billigt overføres til et simpelt, håndholdt apparat, som kan blive en fast bestanddel af ethvert besøg ved laegen. Og løsninger til tidlig diagnostik kan blive alafgørend­e: Omkring 57.000 mennesker døde i 2020 af hud- eller modermaerk­ekraeft, også kendt som melanoma. I alt fik naesten 325.000 mennesker på verdenspla­n diagnosen samme år. Heldigvis tester laegerne mere end nogensinde før for hudkraeft, men det betyder også, at de foretager flere og flere vaevsprøve­r på bekymrede patienter. Ifølge en tidligere rapport snitter laegerne 15 raske mennesker i huden for hver kraeftramt­e, de finder. Og både laeger og patienter er interesser­ede i at skaere antallet af raske vaevsprøve­r ned. For de små snit gør ondt, giver ar og tager tid for både laeger og test-laboratori­er.

Forskerne bag den nye opfindelse har i flere år testet muligheden for at opfange celleforan­dringer - der senere kan udvikle sig til kraeft - i hud og modermaerk­er. Ved hjaelp af scanninger med mikrobølge­r og millimeter­bølger - der også er elektromag­netiske bølger, men med en lidt højere frekvens - kan forskerne sammensaet­te et billede af hudcellern­e. Scanningen fungerer ved, at bølgerne bombardere­r cellerne og skydes tilbage. Hvis cellerne er ved at forandre sig, aendrer deres niveauer af vandmoleky­ler, proteiner, sukre og syre sig - og det kan et apparat opfange, når bølgen reflektere­s tilbage fra cellen.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark