Illustreret Videnskab (Denmark)
Spor efter klodens største havmonster fundet i alperne
I de schweiziske alper har forskere måske fundet en ødelagt tand fra et af de største kødaedende havmonstre, der nogensinde har hjemsøgt kloden.
Et mere end hundrede tons tungt undervands-rovdyr, der patruljerede de dunkleste og dybeste egne af verdenshavene for omkring 205 millioner år siden.
Det kan vaere ejermanden til et af de fossiler fra de schweiziske alper, som et europaeisk hold af forskere netop har naerstuderet. Blandt fossilerne kiggede forskerne nemlig naermere på en helt saerlig tand, som kan vise sig at tilhøre det største kødaedende havmonster, der nogensinde har hjemsøgt kloden: et måske ukendt medlem af hvaløglefamilien iktyosaurerne.
Tanden blev udgravet fra de schweiziske alper i 1990 og undersøgt igen for nyligt. Området, hvor tanden blev fundet, ligger i dag i 2800 meters højde, men var for mere end 200 millioner år siden daekket af havvand. Og selvom store dele af tandens top er forsvundet, er selve tandroden dobbelt så stor som nogen anden tand fundet fra hvaløglefamilien, forklarer forskerne.
Den tidligere rekordindehaver for den største tand var en iktyosaur, som forskerne dengang skød til at vaere omkring 15 meter lang - hvilket kan gøre indehaveren af den nyopdagede tand til ét af de største dyr, der nogensinde har beboet både land og vand. Men forskerne understreger, at den ødelagte tand efterlader flere usikkerheder, og at det kan vaere svaert at sige, om fossilet tilhører en almindelig iktyosaur med usaedvanligt store taender. Eller en gigantisk iktyosaur, hvis kropsstørrelse passer til tandens.
De enorme iktyosaurer dukkede op i triastiden for knap 250-200 millioner år siden - kort tid efter at en masseudryddelse havde udraderet op mod 96 procent af livet i Jordens have. Vandkrybdyrene stortrivedes tilsyneladende i de omskiftelige oceaner og i løbet af de første fem millioner år eksploderede de til enorme størrelser, som efterlod dem i fødekaedens absolutte top - nogle af de største helt uden taender.
Den hidtil største af hvaløglerne, forskere har fundet med taender, var den såkaldte Himalayasurus, som blev opdaget i Tibet. Derfor stod holdet også med lidt af et mysterie, da de pludselig havde en tand fra de schweiziske alper i haenderne, der var for stor til at passe med nogen af de kendte arter.
Indtil videre har de kategoriseret fundet som en del af den såkaldte shastasaurfamilie. Men der skal, ifølge forskerne, flere fossiler til for at afgøre, om der er tale om en helt ny art, der udkonkurrerer de andre i størrelse.