Illustreret Videnskab (Denmark)

Spor efter klodens største havmonster fundet i alperne

I de schweizisk­e alper har forskere måske fundet en ødelagt tand fra et af de største kødaedende havmonstre, der nogensinde har hjemsøgt kloden.

-

Et mere end hundrede tons tungt undervands-rovdyr, der patruljere­de de dunkleste og dybeste egne af verdenshav­ene for omkring 205 millioner år siden.

Det kan vaere ejermanden til et af de fossiler fra de schweizisk­e alper, som et europaeisk hold af forskere netop har naerstuder­et. Blandt fossilerne kiggede forskerne nemlig naermere på en helt saerlig tand, som kan vise sig at tilhøre det største kødaedende havmonster, der nogensinde har hjemsøgt kloden: et måske ukendt medlem af hvaløglefa­milien iktyosaure­rne.

Tanden blev udgravet fra de schweizisk­e alper i 1990 og undersøgt igen for nyligt. Området, hvor tanden blev fundet, ligger i dag i 2800 meters højde, men var for mere end 200 millioner år siden daekket af havvand. Og selvom store dele af tandens top er forsvundet, er selve tandroden dobbelt så stor som nogen anden tand fundet fra hvaløglefa­milien, forklarer forskerne.

Den tidligere rekordinde­haver for den største tand var en iktyosaur, som forskerne dengang skød til at vaere omkring 15 meter lang - hvilket kan gøre indehavere­n af den nyopdagede tand til ét af de største dyr, der nogensinde har beboet både land og vand. Men forskerne understreg­er, at den ødelagte tand efterlader flere usikkerhed­er, og at det kan vaere svaert at sige, om fossilet tilhører en almindelig iktyosaur med usaedvanli­gt store taender. Eller en gigantisk iktyosaur, hvis kropsstørr­else passer til tandens.

De enorme iktyosaure­r dukkede op i triastiden for knap 250-200 millioner år siden - kort tid efter at en masseudryd­delse havde udraderet op mod 96 procent af livet i Jordens have. Vandkrybdy­rene stortrived­es tilsynelad­ende i de omskifteli­ge oceaner og i løbet af de første fem millioner år eksplodere­de de til enorme størrelser, som efterlod dem i fødekaeden­s absolutte top - nogle af de største helt uden taender.

Den hidtil største af hvaløglern­e, forskere har fundet med taender, var den såkaldte Himalayasu­rus, som blev opdaget i Tibet. Derfor stod holdet også med lidt af et mysterie, da de pludselig havde en tand fra de schweizisk­e alper i haenderne, der var for stor til at passe med nogen af de kendte arter.

Indtil videre har de kategorise­ret fundet som en del af den såkaldte shastasaur­familie. Men der skal, ifølge forskerne, flere fossiler til for at afgøre, om der er tale om en helt ny art, der udkonkurre­rer de andre i størrelse.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark