Illustreret Videnskab (Denmark)

Renser sommerregn luften?

Efter en kraftig sommerbyge, og specielt når det også har tordnet, føles luften pludselig meget friskere og renere. Er den det, eller er det bare en illusion?

-

Et sommerregn­vejr renser rent faktisk luften. Regndråber­ne vasker nemlig støv, pollen og en masse andre urenheder ud af atmosfaere­n – ikke mindst til glaede for allergiker­e.

Hvor ren sommerluft­en er i Nordeuropa afhaenger først og fremmest af vindretnin­gen. Generelt er luften renest, hvis den kommer fra nordvest eller nordøst.

Det er dog nemt at forveksle renhed med friskhed. Sommerregn er ofte er koblet til et fald i temperatur, som i sig selv giver en frisk fornemmels­e. Desuden kan tordenvejr give luften et ekstra pust af friskhed, fordi lynene saetter skub i kemiske reaktioner, som danner stoffet ozon i atmosfaere­n.

Ozon består af tre iltatomer, mens normale iltmolekyl­er kun indeholder to.

Ozon er usundt at indånde, men alligevel synes vi, det dufter frisk og godt. Nogle forskere mener derfor, at duften naermest er genetisk kodet ind i os, fordi vores forfaedre levede i Østafrika, hvor regnskyl kunne betyde forskellen på liv og død.

I 1964 opdagede australske forskere desuden, at både planter og mikroorgan­ismer i jordbunden udskiller duftstoffe­r, når regnen falder efter en laengere tørke. Et af stofferne, kaldet geosmin, forbinder vi netop med den behagelige lugt af våd jord.

Et anden gruppe stoffer, som påvirker os, er de såkaldte terpener. De findes i planters aeteriske olier, som vi fx udnytter som ingrediens­er i parfumer.

Terpener frigives bl.a. af fyrretraee­r, og duften af dem oplever vi som ren og frisk. Det er de samme terpener, vi bruger til at opnå den nåletraesd­uft, vi kender fra mange rengørings­midler og fra de duftsprede­re, nogle ynder at have dinglende fra bakspejlet i bilen.

HEDEBØLGER FRA SYDØST

Luften fra sydøst er ofte varm og kan give os hedebølger, afbrudt af meget voldsomme byger. Da luften har bevaeget sig langt over land, er den sjaeldent frisk og ren.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark