Illustreret Videnskab (Denmark)

To mysterier om den seneste istid kan vaere løst

Det har laenge undret forskere verden over, hvad der forårsaged­e den seneste istid - og den hastighed hvormed den nordlige halvkugle blev daekket af is.

-

For omkring 100.000 år siden, da mammutter strejfede om på Jorden, styrtdykke­de temperatur­en på den nordlige halvkugle, så store områder blev fyldt med massive iskapper. Og på kun 10.000 år dannede lokale bjergglets­jere kaempe iskapper, der daekkede store dele af det, der i dag er Canada, det nordlige Europa og Sibirien.

To spørgsmål har derfor optaget ekspertern­e: Hvor kom de iskapper fra, som dominerede under den seneste istid? Og hvordan kunne de vokse sig så massive så hurtigt? En ny undersøgel­se leverer muligvis svaret. Istider bestemmes af Jordens bane omkring Solen. Banen kan gå fra at vaere elliptisk til naesten at vaere helt rund. Samtidig opstår der små skift i jordaksens vinkel. Variatione­rne har indflydels­e på, hvor store maengder solstrålin­g, der når Jordens overflade. Dermed har det betydning for, hvor varmt eller hvor koldt, det bliver på Jorden. Disse aendringer kaldes glaciale cyklusser, og den seneste begyndte for 116.000 år siden, hvor en enorm og massiv iskappe endte med at daekke den nordlige halvkugle. Det tog kun iskapperne 10.000 år at vokse og smelte sammen. Mens det giver god mening, at de områder, der i dag er Canada og Sibirien, blev daekket af is, så har det skabt en del panderynke­r hos eksperter, når de har skullet forklare de omfattende iskapper, som daekkede de mildere egne i Skandinavi­en og resten af Nordeuropa.

Det varme vand, som den nordatlant­iske havstrøm bringer op, burde have medvirket til at gøre Skandinavi­en stort set isfrit. For at finde svaret udviklede forskerne en kompleks analysemod­el kaldet Community Earth System Model. Modellen kunne genskabe de klimaforho­ld, der eksistered­e i begyndelse­n af den seneste istid.

Forskerne opdagede, at passager i det canadiske, arktiske øhav dannede et afgørende knudepunkt for kontrollen over det nordatlant­iske klima, som i sidste ende var afgørende for, om der kunne dannes iskapper i Skandinavi­en eller ej.

De modeller, som forskerne fik udviklet, afslørede, at så laenge den canadiske arktiske øgruppes passage forblev åben, så blev den nordlige halvkugle så tilstraekk­eligt afkølet, at iskapper kunne opbygges i det nordlige Canada og Sibirien, men ikke i Skandinavi­en.

Omvendt opdagede forskerne, at hvis vandvejene i den canadiske arktiske øgruppe var blokeret, så blev det friske arktiske og nordlige stillehavs­vand omdirigere­t øst via passager ud for Grønland.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark