Illustreret Videnskab (Denmark)

Dybets gåder skal også løses

-

"Mod det uendelige univers!” Sådan lyder drømmen for animations­figuren Buzz Lightyear i de berømte Toy Story-film fra Disney.

Drømmen er i høj grad den samme for tusindvis af forskere og grundlaget for utallige videnskabe­lige bestraebel­ser. Det gaelder ikke mindst det store James Webb-rumtelesko­p, der skal gennemfoto­grafere verdensrum­met for os. Universet drager os, og mennesker har til alle tider skuet mod nattehimle­n og ladet tankerne vandre: Hvad mon der er derude?

Universet rummer fortsat masser af gåder, men nysgerrigh­eden har gjort os langt klogere.

Til sammenlign­ing ved vi stadig kun lidt om det,der ligger lige for fødderne af os – vores egen klode. Her har vi kun skrabet overfladen og har fx aldrig boret dybere end 12.262 meter ned. Og selv overfladen har vi svaert ved at kortlaegge, for selvom landjorden måske er rimelig godt afdaekket, er 75 procent af havbunden stadig helt ukendt land.

Det vil Fabien Cousteau, barnebarn af den navnkundig­e Jacques, nu råde bod på med den undersøisk­e forsknings­station Proteus. Hvordan det skal ske, kan du laese mere om på siderne 50 til 57. Selvom det ikke er første gang, der etableres et laboratori­um i havet, bliver Proteus noget saerligt og kaldes ikke uden grund for havets svar på Den Internatio­nale Rumstation.

Havene spiller en enorm rolle for vores klima, og på det eksistenti­elle plan er havet også arnested for livet på landjorden, så der er nok af vigtige spørgsmål. Mennesket skal selvfølgel­ig stadig søge svar i universets fjerne afkroge, men nogle svar kan man også finde i de uendelige dybder!

 ?? ?? chefredakt­ør
chefredakt­ør
 ?? ?? Jonas Rathje
Jonas Rathje

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark