Illustreret Videnskab (Denmark)

Undersøgel­se kaster lys over Formel 1-gåde

Er køreren, teamet eller bilen vigtigst for at få succes i Formel 1? Det ved vi nu.

-

Det har laenge vaeret et åbent spørgsmål blandt motorsport­sentusiast­er, hvad der primaert skal til for at få succes i Formel 1. Nu har forskere undersøgt spørgsmåle­t.

“Det har laenge vaeret almindelig­t antaget, at bilen og teamet er ansvarlige for 80 procent af et holds succes og køreren kun 20 procent. Men vi mener nu at kunne konkludere, at svaret er noget mere nuanceret. Interaktio­nen mellem køreren og teamet er ansvarlig for mellem 30 og 40 procent af et holds succes - resten må tilskrives andre faktorer i de enkelte løb,” fortaeller professor Duane Rockerbie fra universite­tet i Lethbridge i Canada, der er hovedskrib­ent på undersøgel­sen.

Undersøgel­sen konkludere­r også, at kørerne langt fra kun bringer bilerne over målstregen - de bidrager også med vaerdifuld feedback om bilen til teamet. Således har de hidtidige antagelser om kørernes rolle undervurde­ret bidraget fra maendene bag rattet i Formel 1. I undersøgel­sen blev der anvendt resultater fra Formel 1-løb i perioden fra 2012 til 2019. Det viste sig også, at de økonomiske vilkår, de forskellig­e Formel 1-teams havde at arbejde med, gjorde en stor forskel i forhold til de opnåede resultater. Det hold, der havde flest penge, havde størst sandsynlig­hed for at opnå sportslig succes på grund af muligheden for at kunne hyre den bedste kører og købe det bedste materiel. Til gengaeld var der ikke linearitet mellem pengeforbr­ug og de opnåede sportslige resultater.

Det viste sig også, at kørere, der var heldige eller dygtige i forhold til at entrere med de bedste teams, også opnåede størst personlig succes.

11

 ?? SHUTTERSTO­CK ??
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark