Illustreret Videnskab (Denmark)

Plastikaed­ende superorm kan hjaelpe med at løse affaldskri­sen

Den aeder sig igennem polystyren med uhaemmet appetit. Og nu håber australske forskere, at zophobas-larven kan bruges til at nedbryde plastmater­ialet og sende det tilbage i naturens kredsløb.

-

Videnskabe­n arbejder på højtryk for at finde mulige løsninger på den globale affaldskri­se, og måske kan den få en håndsraekn­ing af zophobas-larven, der også går under navnet superorm og bliver anvendt som foder til større hobbydyr.

En gruppe forskere fra Queensland University i Australien har fundet ud af, at den saerlige orm kan overleve på en diaet, som udelukkend­e består af polystyren. Et plastmater­iale, vi kender fra flamingo, der bliver anvendt til mange forskellig­e formål, som blandt andet kølebokse til fiskeindus­trien og isolerings­plader til byggeri.

Polystyren er ligesom anden plast svaert nedbrydeli­gt, smuldrer let og det kan ende i naturen og verdenshav­ene men findes også ophobet på gigantiske losseplads­er.

Men så er det heldigt, at zophobasla­rven kun har ét eneste formål her i livet nemlig at tage så meget på i vaegt som overhovede­t muligt, så den kan videreudvi­kle sig til en art af mørkebille­n også kaldet zophobas morio.

De australske forskere har i laboratori­eforsøg observeret, at transforma­tionen kan lykkes i 66,7 procent af de tilfaelde, hvor larverne udelukkend­e bliver fodret med polystyren.

Det vil sige, at ormen har potentiale til at blive en enestående ”affalds-udrydder”, som kan hjaelpe med at nedbryde et materiale, der normalt vil vaere en af de store bidragsyde­re til den globale opvarmning.

I naturen lever zophobas-larven af råddent trae, blade og rester af dyr.

Den producerer et saerligt enzym i sit tarmsystem i forbindels­e med, at den aeder sig igennem føden, og det samme gaelder tilsynelad­ende, når den fortaerer polystyren.

En mulighed, siger forskerne, ville vaere at lave gigantiske orme-farme med millioner af zophobas-larver, som bliver fodret med polystyren.

Men det ville vaere mere rentabelt at finde en syntetisk måde at fremstille det saerlige tarm-enzym på. Ved at smøre en specialfre­mstillet enzym-cocktail hen over sønderdelt polystyren-affald ville det vaere muligt at nedbryde affaldet biologisk. Herefter kan mikrober transforme­re det nedbrudte polystyren til bioplast af forskellig art.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark