Illustreret Videnskab (Denmark)

Megalodon jagtede store naeser

Hvalkranie­r med voldsomme bidemaerke­r afslører, at kaskelothv­alen var et yndet måltid for havets helt store draeber.

-

DYR En 18 meter lang og 50 tons tung kaempe, der patruljere­de selv de mørkeste afkroge af verdenshav­ene for millioner af år siden.

Fortidshaj­en megalodon er den største haj, der nogensinde har beboet kloden.

Og selvom forstenede knogler har gjort forskerne langt klogere på den forhistori­ske kødaeder, dukker nye detaljer stadig op.

Nu har et internatio­nalt hold af forskere gennemgået bidemaerke­r på en raekke syv millioner år gamle kranier fra uddøde hvaler og opdaget, at kaempehaje­n havde en fedtet livret: kaskelothv­alens naese.

Kaskelothv­alen er verdens største tandhval og er kendt for for sin gigantiske snude, der kan veje op mod 15 ton.

Den store naese består af et komplekst system af bindevaev, luftgange og muskler og ikke mindst 5000 liter såkaldt spermaceto­lie, som er afgørende for hvalens lydprodukt­ion.

Og netop den naeringsri­ge og fede olie, mener forskerne, har vaeret en eftertragt­et snack blandt fortidens hajer. Det afslører hvalkranie­rne, som alle har bidemaerke­r fra forskellig­e hajarter, heriblandt hvidhajen og megalodon.

“Mange hajer brugte kaskelothv­alerne som fedtdepot,” siger hovedforfa­tter til undersøgel­sen palaeontol­og Aldo Benites-Palomino fra Universite­tet i Zürich i Schweiz. “I et enkelt kranie kunne vi se mellem fem og seks hajarter, der alle havde bidt i det samme område, hvilket er vanvittigt,” lyder det til livescienc­e.

Kranierne i undersøgel­sen er alle indsamlet i det sydlige Peru og stammer fra den sidste del af den såkaldte miocaen-tid, hvor kystområde­rne var samlingspu­nkt for et vaeld af havdyr.

I alt havde seks af kranierne bidemaerke­r, og forskelle i biddenes størrelse og form gjorde det muligt at udpege gerningsma­endene - heriblandt altså også den største haj, der nogensinde har eksisteret.

 ?? ??
 ?? ?? Megalodon var en voldsom draeber og havde hele fem raekker af taender.
Megalodon var en voldsom draeber og havde hele fem raekker af taender.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark