Illustreret Videnskab (Denmark)

Forskere dyrker planter i Månens jord

Jorden på Månen er gold, tør og virker aldeles ufrugtbar. Alligevel er det lykkedes et forskerhol­d bestående af gartnere og geologer at dyrke planter i månejord. Det kan bane vejen for laengere og mere ambitiøse rumrejser.

-

Astronomer har laenge interesser­et sig for landbrug uden for Jorden. Planter i rummet kan gøre rumrejser laengere og lettere, fordi de kan bidrage med både ilt og mad.

Indtil nu er det kun lykkedes at dyrke planter på rumstation­er, men målet er at dyrke direkte i jorden på fremmede planeter. Og nu er dette mål et skridt taettere på at blive til virkelighe­d. Det er nemlig lykkedes et forskerhol­d fra University of Florida at få planter til at spire og vokse i jord fra Månen.

Forskerne dyrkede planterne i Månejord fra tre af NASA's seks bemanede Apollo-missioner i årene fra 1969 til 1972. Forskerne delte mulden ud i beholdere med ét gram i hver. De tre rummission­er, forskerne havde fået jord fra, fik fire beholdere hver med en teskefuld månejord i. Som kontrol blev fire tilsvarend­e beholdere fyldt op med kunstig månejord lavet af fin, vulkansk aske fra Jorden. Forskerne såede frø fra planten almindelig gåsemad (arabidopsi­s thaliana), som det tidligere er lykkede at dyrke på rumstation­er i vaegtløs tilstand.

Efter to døgn begyndte alle frøene i minipotter­ne at spire, men seks dage senere begyndte de at vokse på meget forskellig­e måder alt efter typen af månejord. De sundeste og hurtigst voksende planter spirede i den kunstigt fremstille­de månejord, mens planterne i den aegte Månejord var mindre, voksede langsommer­e og havde misfarvnin­ger på bladene. Jorden fra Apollo 11-missionene­n gav de dårligste resultater, mens Apollo 12- og 17-planterne var sundere.

Forskerne mener, at det skyldes jordprøver­nes alder. Jo aeldre og mere moden Månejorden er, jo laengere har den vaeret udsat for kosmisk energi og solvind. Apollo 11-jorden, der er hentet fra området Stilhedens Hav på Månen, er geologisk set aeldre end jorden fra Apollo 12-missionen. Desuden er den yngre Apollo 12-jord hentet fra Stormenes Have, som har oplevet nyere lavastrømm­e, hvilket har gjort jorden mere frugtbar. Apollo 17 hentede deres jordprøver fra Taurus-Littrow-området, som i Månens nyere geologiske tid blev bombardere­t af meteoritte­r og asteroider. Det har gjort jorden mere frugtbar, fordi den ikke har ligget stille og modtaget forurening fra kosmisk stråling og solvind. Selvom astronaute­rne tilsammen fragtede 382 kilo Månemateri­ale hjem, fik forskerne kun udleveret 12 gram jord fra Apollo-missionern­e 11, 12 og 17.

NASA har planlagt at sende mennesker til Månen igen senest i 2025 med det såkaldte Artemis-program. Det er første gang siden 1972, at mennesker saetter fødder på Månen. Her skal astronaute­rne blandt andet eksperimen­tere med at dyrke planter i Månens jord. Forskerne håber, at deres forsøg kan hjaelpe NASA med at udpege ideelle områder til at dyrke planter på Månen.

Hvis det lykkes, kan planterne forsyne astronaute­r med både mad og ilt til laengere rumrejser end nogensinde før.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark