Illustreret Videnskab (Denmark)

Søheste mangler vigtige gener til vaekst

Ny undersøgel­se er med til at forklare søhestes saerpraege­de fysiognomi og kan vaere et redskab til at bevare de meget specielle dyr.

-

Søheste, der er af nålefiskfa­milien, er nogle af havenes mest maerkvaerd­ige skabninger. De findes både med og uden hudvedhaen­g. I begge tilfaelde bruges de lange snuder til at suge mikroskopi­ske fødeemner op, og hannerne baerer hunnernes aeg i en rugepose. Kroppen er helt indkapslet i benplader.

Nu har forskere ved universite­tet i Oregon opdaget, at søheste mangler vigtige vaekstgene­r, der har betydning for bl.a. udviklinge­n af taender. Til gengaeld er genomet - arvemassen - fyldt med gentagne dele af kode, kaldet transposon­er. Transposon­er kan klippe og indsaette sig selv forskellig­e steder i den genetiske kode, hvilket forhindrer andre gener i at påvirke en organismes udvikling af karakteris­tika.

“Den nye forskning og viden om søheste kan vaere et vigtigt redskab til at bevare de bemaerkels­esvaerdige dyr,” hedder det i undersøgel­sen, der er praesenter­et i Proceeding­s of The National Academy of Sciences.

I naturen lever søhestene ofte på lavt vand i varmt temperered­e til tropiske farvande. Og en raekke arter lever på koralrev. Her er søhestenes kraftige farver med til at camouflere dem og beskytte mod fjender.

Man kan også vaere heldig at finde søheste i danske farvande, og de er bl.a. fundet i farvandet ud for Bornholm.

De er vanskelige at holde i fangenskab og endnu svaerere at få til at yngle. Når ungerne bliver født, er de meget små og sårbare. Kun omkring 5 ud af 1000 unger i et kuld overlever.

Mange arter af søheste er truet af på grund af ødelaeggel­se af levesteder og overfisker­i.

16

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Søhestens hale bruges til at holde fast i tang og lignende.
SHUTTERSTO­CK Søhestens hale bruges til at holde fast i tang og lignende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark