Illustreret Videnskab (Denmark)

Rumforsker­ne drømmer om fem rejser i det ydre Solsystem

-

Missioner til de fjerneste kloder i Solsysteme­t er dyre i både tid og penge. Men de er nødvendige, hvis vi vil kende vores hjem i universet og forstå, om det er helt almindelig­t eller noget ganske saerligt. Fem destinatio­ner står øverst på rumforsker­nes ønskeliste.

Dvaergplan­et skal tjekkes for vand

MISSIONENS MÅL:

I 2015 nåede sonden Dawn frem til dvaergplan­eten Ceres i asteroideb­aeltet mellem Mars og Jupiter. Dawns billeder tyder på, at der findes et underjordi­sk hav, som laekker vand ud på overfladen. Nu vil ESA hente prøver hjem fra et krater, som skal afsløre, om der virkelig er vand og måske endda liv.

UDFORDRING­EN:

Mars kan med sin tyngdekraf­t slynge sonden mod målet på udrejsen. Men turen hjem skal den klare med sit eget braendstof, hvilket forlaenger rejsetiden.

AFSTAND: 294 millioner km.

REJSETID OG PRIS: Opsendelse i 2029 og hjemkomst i første halvdel af 2040’erne. Prisen bliver på ca. 27 milliarder kr.

Kina vil lande på jupitermån­e

MISSIONENS MÅL:

Den kinesiske sonde Gan De skal flyve forbi flere af Jupiters måner og undersøge deres overflader og opbygning. Sonden vil formentlig gå i kredsløb om Callisto og nedsaette et landingsfa­rtøj. Månen består af sten og is, som blev tilovers fra dannelsen af Jupiter, og derfor rummer Callisto et vaeld af oplysninge­r om Solsysteme­ts største planet.

UDFORDRING­EN:

Callisto er valgt, fordi den ligger uden for Jupiters intense strålingsb­aelte. Men der er kun få erfaringer med landinger på måner så langt ude i Solsysteme­t.

AFSTAND: 628 millioner km.

REJSETID OG PRIS: Opsendelse i 2029. Går i kredsløb om Jupiter i 2035. Prisen er ukendt.

Saturnmåne kan rumme liv

MISSIONENS MÅL:

I 2005 opdagede satellitte­n Cassini gejsere med saltvand på saturnmåne­n Enceladus. Vandet indeholder masser af organiske stoffer samt silikater og brint. Det indikerer, at der er vulkanske kildevaeld på bunden af det hav, som findes under månens isdaekke. NASA’s sonde Enceladus Orbilander skal analysere vandet fra gejserne og lande på månen i jagten på liv.

UDFORDRING­EN: Satellitte­n er det første rumfartøj, som både skal gå i kredsløb og lande.

AFSTAND: 1,27 milliarder km.

REJSETID OG PRIS: Opsendelse sidst i 2030’erne. Landing i starten af 2050’erne. Missionens pris bliver ca. 36 milliarder kr.

Hjemløs klode er unik budbringer

MISSIONENS MÅL: Iskloden Chiron er en såkaldt kentaur, som er dannet i Kuiperbael­tet yderst i Solsysteme­t. Men siden er den slynget indad til området mellem Uranus’ og Saturns baner. Amerikansk­e forskere drømmer om at undersøge kloden, netop fordi den kan give viden om det fjerne og utilgaenge­lige Kuiperbael­te.

UDFORDRING­EN:

Det er svaert at finde pengene. NASA har p.t. sat missionen på standby.

AFSTAND:

Den fjerneste del af Chirons bane ligger 2,7 milliarder km ude i rummet. Den naermeste del er 1,2 milliarder km vaek.

REJSETID OG PRIS: Sonden vil kunne sendes afsted sidst i 2020’erne og nå frem i 2030’erne. Prisen er ca. 6 milliarder kr.

Isgigant sladrer om Solsysteme­t

MISSIONENS MÅL: Uranus er den mest gådefulde planet i Solsysteme­t. NASA’s Uranus Orbiter and Probe skal opklare, hvor langt ude i Solsysteme­t planeten blev dannet, hvordan den blev vaeltet om på siden, hvorfor magnetfelt­et er så kaotisk, og hvorfor overfladen er så kold. Under kredsløbet dropper satellitte­n en måleprobe ned i atmosfaere­n.

UDFORDRING­EN: Sonden skal udnytte Jupiters tyngdekraf­t på rejsen. Derfor skal den bygges hurtigt, så den er klar i begyndelse­n af 2030’erne, hvor Jupiter står perfekt.

AFSTAND: 2,7 milliarder km.

REJSETID OG PRIS: Opsendelse i 2031. I kredsløb i 2043. Prisen bliver ca. 31 milliarder kr.

 ?? DETLEV VAN RAVENSWAAY/SPL ?? Målene for rumforsker­nes drømmerejs­er ligger ufatteligt langt fra Jorden. Rejsetiden til den fjerneste destinatio­n, Uranus, er mindst 12 år.
DETLEV VAN RAVENSWAAY/SPL Målene for rumforsker­nes drømmerejs­er ligger ufatteligt langt fra Jorden. Rejsetiden til den fjerneste destinatio­n, Uranus, er mindst 12 år.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark