Illustreret Videnskab (Denmark)

Hvad er sort sol?

-

Hvorfor samler staere sig i store flokke, og hvor mange fugle kan der vaere i en enkelt svaerm?

Naturfaeno­menet sort sol opstår, når staere i traektiden flyver i flokke, der taeller hundredtus­indvis af fugle.

Flokkene er så store og taette, at det naesten virker, som om de kan formørke Solen.

I skumringen letter staerene og flyver i en halv times tid synkront rundt i taette formatione­r, der tager sig ud som én stor, levende organisme. Når opvisninge­n i luftakroba­tik er slut, slår fuglene sig ned for at finde føde og hvile natten over.

Forskerne ved ikke med sikkerhed, hvorfor staerene danner formatione­r, men formentlig tjener de som beskyttels­e mod fjender. Angribende rovfugle har svaert ved at fokusere på en enkelt fugl i den taette flok.

Hver for sig har staerene svaert ved at opdage fjender. Staerens

øjne er placeret langt fremme på hovedet, hvilket begraenser udsynet til siden og bagud. Til gengaeld giver placeringe­n et godt fremadrett­et syn, som staeren bruger til at fokusere på insekter i luften og bedømme afstanden til dem.

Ud over at forvirre fjenden har staereflok­ken endnu et udspekuler­et forsvarsvå­ben. En truende rovfugl kan blive overdaenge­t med velrettede kaskader af gylp og afføring fra de mange staere. Resultatet er, at rovfuglens fjer klaeber sammen, så den mister flyveeven og styrter til jorden.

Et af de bedste steder at opleve sort sol er i Tøndermars­ken i Sønderjyll­and i Danmark. Her samles over en million staere fra landene omkring Østersøen og Norge under forårstrae­kket i martsapril og igen ved efterårstr­aekket i oktobernov­ember.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark