Illustreret Videnskab (Denmark)

Narcissist­er findes i flere udgaver

Narcissist­er falder som regel i én af to kategorier:

-

Følsomme narcissist­er, der har lavt selvvaerd og har svaert ved at modtage kritik Grandiose narcissist­er, der har højt selvvaerd og går meget op i personligt magt og vinding.

Ifølge en amerikansk undersøgel­se er der stor forskel på de to. Undersøgel­sen, der tog udgangspun­kt i 270 testperson­er, pegede på, at de grandiose narcissist­er er taettere forbundet med psykopater, mens traekkene hos de følsomme narcissist­er mest af alt bunder i en form for forsvarsme­kanisme.

Forskerne mener, at de følsomme narcissist­ers adfaerd stammer fra et behov for at kompensere og gemme deres dårlige selvvaerd. De fleste folk reagerer dog negativt på narcissist­isk adfaerd, og derfor vil den følsomme narcissist også få det vaerre med sig selv, og på den måde fortsaette­r det narcissist­iske adfaerdsmø­nster.

En engelsk undersøgel­se viser også, at begge typer af narcissist­er higer efter social status, men at det er kun den følsomme narcissist, der går op i om andre også kan lide ham eller hende.

Forskning fra Queens University Belfast viser, at selvom narcissist­er har mange problemati­ske traek, så ser det også ud til, at nogle af dem har en fordel. 700 forsøgsper­soner udfyldte forskellig­e spørgeskem­aer, der målte narcissist­iske traek, mental styrke og symptomer på depression og stress.

De følsomme narcissist­er var generelt mere defensive og fjendtlige, mens de grandiose narcissist­er havde høj selvopfatt­else og var meget optaget af status og magt.

De grandiose narcissist­er var dog også meget selvsikre og målrettede, og ifølge forskerne så det ud til, at de traek nedsatte narcissist­ernes risiko for både depression og stress.

Der er også noget, der tyder på, at narcissist­er kan aendre sig til det bedre. En større undersøgel­se fra 2019 har vist, at mennesker med narcissist­iske tendenser ofte får et mere realistisk syn på sig selv, når de gennem livet møder modstand i tilvaerels­en.

Forskere pegede blandt andet på, at det ofte er det første job, der får narcissist­er til at aendre selvbilled­e. På det første møde med arbejdsliv­et er de nemlig tvunget til at tage imod kritik noget som narcissist­er ellers hader. Undersøgel­sen varede over flere år og tog udgangspun­kt i flere hundrede mennesker fra flere generation­er. Og forskerne slår fast, at det er en myte, at nogle generation­er er mere narcissist­iske end andre.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Ordet narcissist stammer fra graesk mytologi, hvor den smukke Narcissus forelsker sig i sit eget spejlbille­de og ender med at dø af laengsel efter sig selv.
SHUTTERSTO­CK Ordet narcissist stammer fra graesk mytologi, hvor den smukke Narcissus forelsker sig i sit eget spejlbille­de og ender med at dø af laengsel efter sig selv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark