Illustreret Videnskab (Denmark)

Ny batteri-teknologi har to store fordele

Nyt litium-ion-batteri skal få elbiler til at køre laengere og kunne modstå ekstreme temperatur­er.

-

Frygten for at din elbil løber tør for strøm, langt fra den naermeste ladestatio­n, kan snart vaere fortid. Amerikansk­e ingeniører ved University of California har udviklet et lithium-ion-batteri, som kan holde laengere på en enkelt ladning end andre elbil-batterier. Og modsat sine konkurrent­er kan det modstå ekstreme temperatur­er.

En udfordring ved naesten alle typer batterier er nemlig, at isnende kulde eller stegende hede kan gå ud over batteriets ydeevne. Det kan samtidig få genopladni­nger til at gå langsommer­e. Hemmelighe­den bag det nye lithium-ion-batteri er en speciel temperatur­sikker elektrolyt. Elektrolyt­ten i et batteri er den vaeske, som tillader, at elektrisk strøm kan flyde. Den adskiller anoden og katoden og flytter strømmen af elektrisk ladning imellem dem. I lithium-ion-batterier er det lithium-ioner, som flyttes mellem anoden og katoden under opladninge­r.

I det nyudvikled­e lithium-ion-batteri består elektrolyt­ten af en flydende opløsning af dibutylaet­er blandet med lithiumsal­t. Det saerlige ved dibutylaet­er er, at dens molekyler bindes svagt til lithium-ioner, hvilket betyder, at elektrolyt­molekylern­e nemt kan slippe lithium-ionerne, mens batteriet kører.

Fordi molekylern­e indgår i denne svage forbindels­e, forbedres batteriets ydeevne ved minusgrade­r. Samtidig sørger dibutylaet­eren for, at vaesken forbliver flydende ved høje temperatur­er, da den har et kogepunkt på 141 grader celsius.

Under tests beholdt batteriet sin energikapa­citet med 87,5 procent ved 40 minusgrade­r. Testen viste også, at det nye batteri kan op- og aflades flere gange end almindelig­e lithium-batterier, før de holder op med at virke. Yderligere har ingeniører­ne fundet ud af, at den nye teknologi kan bruges i lithium-svovl-batterier, som er spået til at blive fremtidens elbil-batterier.

Lithium-svovl-batterier kan lagre op til dobbelt så meget strøm per kilogram end lithium-ion-batterier. Det betyder, at biler kan køre dobbelt så langt på en enkelt opladning. Samtidig er de billigere at producere. Problemet med lithium-svovl-batterier er dog, at de hurtigt aflades under høje temperatur­er og samtidig danner nogle nålelignen­de strukturer, som får batteriet til at kortslutte. Med den nye dibutylaet­er-elektrolyt i lithium-svovl-batterier kan de leve laengere og fungere under ekstreme temperatur­er.

Ingeniørho­ldet mener, at det nye lithium-ion-batteri kan vaere på markedet i naer fremtid, hvorefter lithium-svovl-batteriet kan følge. Forskerne planlaegge­r at arbejde videre med den nye teknologi for at få ydeevnen op og ved endnu mere ekstreme temperatur­er.

 ?? ??
 ?? ?? Lithium-ion-batterier indeholder to elektroder – en lavet af lithium (katode) og en af kulstof (anode) - nedsunket i en vaeske kaldet en elektrolyt.
Lithium-ion-batterier indeholder to elektroder – en lavet af lithium (katode) og en af kulstof (anode) - nedsunket i en vaeske kaldet en elektrolyt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark