Illustreret Videnskab (Denmark)

Hurra for detektiver­ne, der løser gåderne for os!

-

På Illustrere­t Videnskab har vi som mål at gøre vores laesere klogere på universet, vores egen klode og nogle af de udfordring­er, menneskehe­den står overfor.

Nogle gange indbefatte­r det imidlertid at skrive om de mysterier, der fortsat findes, og som vi derfor kun kan ønske os at blive klogere på.

I dette nummer gaelder det historien på siderne 40 til 47 om den “umulige” exoplanet AB Aurigae b, der i lighed med 300 andre observered­e eksempler er “født” så langt fra sin stjerne, at det ifølge de gaengse teorier slet ikke kan lade sig gøre.

Måske skal laerebøger­ne for planetdann­else derfor skrives om.

Den "umulige" planet er langtfra den eneste gåde i rummet, for hvorfor rummer universet overhovede­t stof, og hvorfor er kun fem procent af det synligt? Det er bare et minimalt udpluk af de spørgsmål, astronomer kaemper med at besvare, så forskere bliver nok ikke arbejdsløs­e foreløbig.

Da vi er nysgerrige typer, er der god grund til at hylde naturviden­skabens detektiver, der arbejder utraetteli­gt på at udfylde de mørke pletter på landkortet over vores samlede viden – uanset om tilgangen er praktisk eller teoretisk.

En af de yngre i den sidste kategori kan du laese et interessan­t interview med på siderne 54 til 55. Albert Sneppen har trods sin unge alder allerede publiceret flere videnskabe­lige artikler med interessan­te nye resultater – blandt andet om, hvordan lys bøjer om sorte huller. Den viden kan gøre os klogere på sorte huller.

Unge hjerner vil forhåbentl­ig fortsat fostre friske idéer, der på et tidspunkt kan knaekke nogle af de nødder, som svarene på de store gåder ligger i. Hurra for det!

 ?? ??
 ?? Jonas Rathje ⁄ chefredakt­ør ??
Jonas Rathje ⁄ chefredakt­ør

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark