Illustreret Videnskab (Denmark)

Ny teknik kan fryse polerne til is

Forskere har fundet ud af, hvordan vi kan genfryse polerne, som i disse år smelter. Det kan gøres billigt, men ikke uden konsekvens­er.

-

Polerne ved Arktis og Antarktis opvarmes med rekordfart, og konsekvens­erne er katastrofa­le, hvis det fortsaette­r. Smeltet is og kollapsend­e gletsjere øger havniveaue­t, og det vil ramme os alle.

Nu har en raekke forskere fra blandt andet Yale University i USA fundet en metode, som kan bremse den massive opvarmning.

I en ny undersøgel­se udgivet i tidsskrift­et Environmen­tal Research Communicat­ions har de regnet ud, hvordan vi kan genfryse polerne.

Meget lavpraktis­k vil forskerne pumpe aerosolpar­tikler (små luftbårne partikler) ud i stratosfae­ren på både den nordlige og sydlige halvkugle. Partiklern­e skal sendes ud 13.106 meter over Jorden på den 60. breddegrad i både nord og syd – hvad der svarer til den sydlige del af Alaska og den sydlige spids af Patagonien.

Metoden kaldes stratosfae­risk aerosolinj­ektion. Når partiklern­e udledes, vil de drive mod polerne og skabe en skygge, som gør det muligt at genfryse polerne. Det er samme mekanisme, som når store vulkanudbr­ud gennem historien har afkølet Jorden med store svovlskyer.

Aerosolen som forskerne vil benytte, består af svovldioxi­d, som omdannes til svovlsyrea­erosoler, når det blandes med vand. Der skal frigives 6,7 milliarder kilo svovldioxi­d ved hver pol, som vil skabe tåger af små dråber.Dråberne vil reflektere solstrålin­g og saenke temperatur­en ved polerne med 2 °C – naesten samme niveau, som før industrial­iseringen af verden. Faktisk vil hele verden opleve en afkøling. Aerosolern­e kan forblive i stratosfae­ren i op til tre år, hvor de flyttes rundt af vinde. Til sidst bliver dråberne så store, at de falder til Jorden, og en ny last aerosoler sendes afsted.

Forskerne vil bruge 125 specialdes­ignede tankfly kaldet SAIL-43K, som kan bringe op til 76.190 kg aerosolpar­tikler op i den rigtige højde.

Partikelsp­redningern­e vil vaere saesonbest­emt, når der er lange dage i foråret og sensommere­n. Den samme flåde af fly kan betjene begge halvkugler og skifte mellem polerne, når årstiderne skifter. De 125 fly skal flyve 1.458 missioner om dagen i løbet af en fire måneder lang injektions­periode ved hver pol. Når et fly letter, vil det tage godt 30 minutter at nå den rigtige højde. Derefter vil flyet på to minutter have afgivet sin last, lande på jorden efter 30 minutter, bruge en time på genopfyldn­ing og vaere klar til naeste mission.

Samlet vil genfrysnin­gen af polerne koste 11 milliarder dollars om året, hvilket er billigere end andre potentiell­e klimaløsni­nger.

Metoden kan dog have mere end økonomiske omkostning­er. Svovldioxi­d i høje niveauer kan forårsage kvalme, opkastning, mavesmerte­r og skader på luftveje og lunger. Derfor går forskerne også målrettet efter breddegrad­er, hvor der bor mindre end én procent af den globale befolkning.

En genfrysnin­g af polerne kan dog forstyrre monsunerne i Asien, øge tørken i Afrika, og derved bringe fødevare- og vandsikker­heden i fare for naesten to milliarder mennesker.

Og metoden løser ikke de overordned­e klimaudfor­dringer. Forskerne selv beskriver det som en smertestil­lende pille, men ikke en penicillin­kur. En genfrysnin­g af polerne er en nødløsning. Verdenssam­fundet skal fortsat arbejde på at nedbringe udledninge­n af CO2, slutter de.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark