Illustreret Videnskab (Denmark)

Flere unge får kraeft

Forskerne forventer, at risikoen for tidlig kraeft stiger for hver generation. Og de har også et bud på hvorfor.

-

Siden 1990 har antallet af personer under 50 år, der udvikler sygdomme som fx brystkraef­t, tyktarmskr­aeft, spiserørsk­raeft og bugspytkir­telkraeft, vaeret i voldsom stigning.

Det viser en ny undersøgel­se udgivet i det anerkendte videnskabe­lige tidsskrift Nature Reviews, udført af forskere fra bl.a. Harvard Medical School.

Forskerne bag undersøgel­sen har gennemtraw­let al tilgaengel­ig data om tidlig opstået kraeft og samtidig kigget på, om fx risikofakt­orer i barndommen kan have en betydning. Og her gjorde de et afgørende fund generation­erne imellem.

"Vi opdagede, at risikoen stiger for hver generation. Personer født i 1960 har fx en højere risiko for at udvikle kraeft før de fylder 50 end personer født i 1950, og vi forudser at risiko-niveauet vil fortsaette med at stige i de følgende generation­er," oplyser Shuji Ogino, der er professor ved Harvard Medical School i en pressemedd­elelse.

Forskerne understreg­er, at en del af stigningen kan skyldes, at vi er blevet bedre til at opdage kraeft i de tidlige stadier takket vaere omfattende screeninge­r. Men de pointerer samtidig, at screeninge­rne ikke alene kan forklare den øgede forekomst af de i alt 14 kraefttype­r i undersøgel­sen.

I jagten på en årsag gik forskerne derfor på opdagelse efter undersøgel­ser, der kigger på mulige risikofakt­orer - herunder risikofakt­orer i de tidlige leveår.

I den omfattende gennemgang opdagede forskerne, at de miljømaess­ige faktorer, der omfatter vores livsstil, vaegt og tarmbakter­ier har aendret sig vaesentlig­t i de seneste årtier. Og forskerne antager, at fx den vestlige kost og livsstil kan bidrage til stigningen i tidligt opstået kraeft. Herunder mulige risikofakt­orer, som fx alkoholfor­brug, søvnmangel, rygning, fedme og indtag af staerkt forarbejde­de fødevarer.

Overrasken­de nok opdagede forskerne også, at børn sover langt mindre i dag, end de gjorde for årtier siden, selvom de voksnes søvn ikke har aendret sig drastisk i samme periode.

Én af begraensni­ngerne ved undersøgel­sen er, at forskerne ikke havde en tilstraekk­elig maengde data på kraeftsygd­omme i lav- og middelindk­omst-lande. Derfor fremhaever de også vigtighede­n af at indsamle mere data fremadrett­et og lave flere undersøgel­ser, hvor vi følger børn helt fra spaed og flere årtier frem.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark