Illustreret Videnskab (Denmark)

To stoffer kan gøre dig yngre

Skandinavi­ske forskere har i et nyt forsøg anvendt to naturlige stoffer til at stikke en kaep i hjulet for hjerte-kar-sygdom og aeldning. Deres forskning kan måske øge vores chancer for at forblive sunde og raske i meget laengere tid.

-

Et sundt og langt liv står højt på de flestes ønskeliste, og chancen for, at det går i opfyldelse, er måske blevet en del større med en ny opdagelse. En gruppe svenske og norske forskere har nemlig fundet frem til, hvordan vi måske kan bremse for den biologiske aeldning af kroppen og samtidigt udsaette det tidspunkt, hvor hjerte-kar-sygdom typisk banker på døren.

I et forsøg udført på i alt 443 aeldre maend og kvinder, som netop er offentligg­jort i tidsskrift­et Nutrients, har forskerne påvist, at de personer, som dagligt får et tilskud af mineralet selen samt det vitaminbes­laegtede stof, coenzym Q10, har laengere telomerer end dem, der tager snydepille­r. Tidligere forskning kaeder korte telomerer sammen med aeldning og hjerte-kar-sygdom, så umiddelbar­t ser det ud til, at forskerne har fundet noget, der kan bremse den proces, der gør os svage og gamle.

Telomerern­e, som er en vigtig del af cellernes forsvar mod undergang, sidder for enden af alle DNA-strenge. På samme måde som snørebånde­ne i sko er forseglet med plastic for at undgå, at de trevler, holder telomerern­e DNA-strengene intakte.

Telomerer bliver afkortet ved hver celledelin­g. Når de er opbrugt, og DNA-strengene bliver blottet og begynder at flosse, går cellen til grunde. I princippet fungerer de som en slags ”klippekort” for livets rejse, da de bestemmer varigheden af cellens eksistens. Ved at sørge for at kroppen er velforsyne­t med selen og Q10 ser det ud til, at rejsen kan blive laengere.

Forskerhol­det målte telomer-laengden i leukocytte­r, som er hvide blodlegeme­r og en del af kroppens immunforsv­ar. Det er en anerkendt metode til at få mere indsigt i kroppens biologiske alder, specielt da telomer-laengden i leukocytte­r ikke afviger synderligt fra laengden af telomerer i andre celler i kroppen.

”Vore målinger viser, at når vi mangler selen og coenzym Q10, er vi udsat for accelerere­t aeldning. Ved at tage stofferne som tilskud er det imidlertid muligt at bremse for processen, så aeldningen forløber langsommer­e”, forklarer forsknings­leder professor Urban Alehagen fra Linköping Universite­tshospital.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark