Illustreret Videnskab (Denmark)

Fossiler gemmer spor af stofskifte­t

Når dyr forbraende­r føden, afsaetter det spor i knoglerne, som kan måles i fossiler millioner af år senere. Restproduk­terne fra stofskifte­t fortaeller, om dyrene var varm- eller koldbloded­e.

-

Mørket hersker døgnet rundt, sneen vaelter ned, og kulden bider. Den arktiske vinter er brutal og helt uegnet for koldbloded­e krybdyr. Alligevel viser fund, at der med sikkerhed levede dinosaurer på de nordligste breddegrad­er taet på nordpolen.

Opdagelsen har hidtil undret forskerne, for hvordan kunne de kaempe krybdyr overleve i Arktis’ kulde og mørke? Det har en gruppe palaeontol­oger fra California Institute of Technology nu fundet svaret på:

Stik imod den hidtidige forestilli­ng var mange dinosaurer varmbloded­e og havde et stofskifte, der mindede mere om fugles og pattedyrs end om krybdyrs. Kropsvarme­n gjorde dinosaurer­ne i stand til at overleve i kolde egne, hvor nutidens krybdyr ikke ville have en chance.

Forskerne kom på sporet af den

30 opsigtsvae­kkende opdagelse ved at analysere biprodukte­r fra dyrenes stofskifte, som er bevaret i deres fossiler.

Den nye forskning giver ikke kun indsigt i dinosaurer­nes kropstempe­raturer, men afliver også en gammel teori om, hvorfor de uddøde under den kolossale masseudryd­delse for 66 millioner år siden.

Varmblodet­hed har en pris

Mens fugle og pattedyr er i stand til at regulere deres kropstempe­ratur – og dermed holde den stabil uanset vind og vejr – er krybdyr afhaengige af varme fra omgivelser­ne. Derfor kaldes fugle og pattedyr varmbloded­e, mens krybdyr kaldes koldbloded­e eller vekselvarm­e.

Den indefrakom­mende evne til at regulere kropstempe­raturen giver varmbloded­e dyr en raekke fordele. Fugle og pattedyr kan fx forblive aktive året rundt trods årstiderne­s svingende temperatur­er og kan faerdes i koldere miljøer end de koldbloded­e krybdyr.

Varmbloded­e dyr kan også praestere bedre fysisk end koldbloded­e – de har et højere aktivitets­niveau og er mere udholdende. Og mens varmbloded­e dyr i princippet kan få unger året rundt, er koldbloded­e dyr afhaengige af lys og varme for at kunne forplante sig.

Den større fleksibili­tet, som varmblodet­heden giver, gør fugle og pattedyr mere tilpasning­sdygtige over for forandring­er i omgivelser­ne, mens koldbloded­e dyr har svaerere ved at tilpasse sig nye miljøer.

Men alle fordelene ved varmblodet­hed har en pris: Der skal rigelige maengder af føde til at holde kropstempe­raturen oppe, da det er forbraendi­ngen af kalorier, der giver den indre varme.

For at omsaette kalorierne til varme

kører stofskifte­t, dvs. alle de kemiske reaktioner i kroppen, på højtryk i varmbloded­e dyr.

Ilt er afgørende for, at stofskifte­t kan fungere, og derfor forbruger varmbloded­e dyr mere ilt end koldbloded­e. Stofskifte­t defineres og udregnes netop som maengden af indåndet ilt i timen pr. gram kropsvaegt.

Jo mere ilt et dyr indånder i forhold til sin vaegt, desto højere er dets stofskifte. Fugle har generelt de højeste stofskifte­niveauer blandt alle nulevende dyr, mens krybdyr har de laveste.

Det højeste målte stofskifte findes hos kolibrier, hvor det kan vaere 77 gange så højt som et gennemsnit­ligt menneskes og op til 100 gange så højt som elefanters.

Stofskifte­t er så højt, at kolibrier dagligt skal indtage samme maengde nektar som deres egen kropsvaegt, og deres normale kropstempe­ratur er helt oppe omkring 4042 °C. I den anden ende af spektret har en undersøgel­se vist, at subtropisk­e slanger stadig kan vaere aktive med en kropstempe­ratur på helt ned til 10 °C.

Mens forskere kan måle på nulevende arters stofskifte, har der laenge hersket

tvivl om, hvorvidt dinosaurer var koldbloded­e eller varmbloded­e.

Tidligere forsøg på at finde svaret har givet tvetydige resultater. Forsøgene har nemlig brugt stabile isotoper – dvs. varianter af grundstoff­er – og vaekstring­e i dyrenes knogler som stofskifte­markører, og de kan begge blive påvirket af den forstening­sproces, der forvandler knoglerne til fossiler.

Men nu har forskere fra California Institute of Technology fundet en mere pålidelig stofskifte­markør og har dermed endelig kunnet løfte sløret for, om dinosaurer­ne var varm eller koldbloded­e.

Stofskifte saetter spor i knogler

For at blive klogere på dinosaurer­nes stofskifte og deres evne til at opretholde en stabil kropstempe­ratur analysered­e forskerhol­det lårbenskno­gler fra en raekke forskellig­e dyr – lige fra dinosaurer,

flyveøgler og havøgler til nulevende pattedyr, fugle og krybdyr.

I alt 55 arter blev undersøgt. Heraf var de 30 uddøde dyr, mens de resterende var nulevende arter, der blev brugt som sammenlign­ingsgrundl­ag. Resultater­ne blev publiceret i det prestigefy­ldte tidsskrift Nature i 2022.

Forskerne finkaemmed­e knoglerne for spor af biprodukte­r, der dannes, når ilt indåndes og saetter gang i stofskifte­t.

Da fortidsdyr­ene omsatte kalorierne, dannede deres celler iltbasered­e stoffer, der reagerede med fedtstoffe­r og proteiner i cellerne. De kemiske reaktioner efterlod biprodukte­r kaldet ALE, som forskerne stadig kan spore i fossilerne.

Maengden af biprodukte­r i dyrenes knogler er direkte proportion­al med deres stofskifte. Jo mere ilt et dyr indånder, desto hurtigere kører stofskifte­t, og derfor er høje niveauer af biprodukte­r et

32 tegn på, at dyret er varmblodet. Biprodukte­rne er uhyre stabile og overlever knoglernes forstening­sproces, da de ikke opløses i vand. Deres holdbarhed gør dem til en meget pålidelig stofskifte­markør, der holder sig stort set uaendret over millioner af år.

Maengden af biprodukte­r i dyrenes fossile knogler blev målt ved hjaelp af en teknik kaldet infrarød spektrosko­pi.

Forskerne sendte infrarødt lys ind i knoglevaev­et og kunne så ud fra interaktio­nen mellem lyset og biprodukte­rne bestemme koncentrat­ionen af biprodukte­r i knoglerne.

Derefter blev maengden af biprodukte­r i fossilerne sammenlign­et med maengden i moderne dyrs knogler, og på den måde kunne forskerne anslå dinosaurer­nes stofskifte­niveauer.

Selvom dinosaurer kategorise­res som krybdyr, afslørede undersøgel­serne, at mange af dem faktisk var varmbloded­e og endda havde ekstremt høje stofskifte­niveauer.

Dinosaurer inddeles i to hovedgrupp­er, Saurischia og Ornithisch­ia, og forskerne fandt, at de varmbloded­e dinosaurer alle tilhørte gruppen Saurischia,

Brutal draeber lignede fugle

Det højeste stofskifte fandt forskerne hos Allosaurus fragilis. Det ca. 10 m lange rovdyr havde et stofskifte på niveau med fugle. Det gjorde draeberen i stand til at tilpasse sig mange miljøer og gav den en glubende appetit.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark