Illustreret Videnskab (Denmark)

Vi lever i et umuligt univers: Her er astronomer­nes 5 største gåder

Du burde slet ikke eksistere, og 95 procent af universet er helt usynligt. Laes om universets fem største gåder, og find ud af, hvordan fysikerne vil knaekke dem.

-

Besøgte aliens virkelig Jorden i 1950?

Ni prikker oplyste himlen den 12. april 1950, og de er aldrig blevet observeret hverken før eller siden. Forskerne har udelukket alle kendte tekniske og astronomis­ke forklaring­er og står tilbage med ét stort spørgsmåls­tegn: Var aliens på spil naer Jorden netop den dag?

STATUS: Prikkerne skyldes ikke satellitte­r, for den første sonde, Sputnik, blev først opsendt syv år senere, ligesom banale forklaring­er som spytdråber på den fotografis­ke plade er udelukket. Der er heller ikke tale om asteroider eller lysfakler fra røde dvaergstje­rner. Forskerne tjekker nu en sidste gang for uopdagede tekniske fejl. Hvis fejl helt kan afvises, begynder jagten på rumvaesene­r for alvor.

DET STORE PERSPEKTIV:

I 70 år har forskerne forgaeves lyttet efter radiosigna­ler fra avancerede civilisati­oner og har brug for nye metoder. En af disse kunne vaere at registrere lys, der pludseligt taender og slukker. Lyset kan fx skyldes refleksion af sollyset fra store rumskibe, eller at rumvaesene­r har kommuniker­et med laserstrål­er.

Alt burde vaere udslettet ved fødslen

Vi ved allesammen, at universet opstod med big bang; noget stemmer dog ikke, for ved big bang blev lige mange partikler og antipartik­ler skabt, men da de udsletter hinanden, når de mødes, burde vi ikke eksistere. Alligevel blev en rest af stof tilbage, som efterfølge­nde dannede alt i universet.

STATUS: For at blive klogere på antipartik­lerne undersøger fysikerne på verdens største atomaccele­rator, LHC, henfald af kortlivede Bmesoner, der består af en kvark og en antikvark. Det tyder på, at antipartik­lerne går en smule lettere i stykker end partiklern­e, hvilket kan have skabt overskudde­t af stof efter big bang. Detektoren LHCb, som er bygget specielt til formålet, er netop blevet opgraderet for finde svaret.

DET STORE PERSPEKTIV:

Hvis stof er lidt mere robust end antistof, vil det ikke blot løse gåden om alts opståen. Den lille forskel slår også en spraekke i nutidens atomteori, som forudsiger, at stof og antistof er ens bortset fra modsat elektrisk ladning. Spraekken kan bane vej for at udvikle en kvantemeka­nisk teori om alting.

Langvarig supernova forbløffer forskerne

Kaempestje­rner kan eksplodere som supernovae­r og efterlade en neutronstj­erne eller et sort hul. Faenomenet er relativt hurtigt overstået. Men nu har astronomer­ne opdaget en håndfuld mystiske supernovae­r, som øjeblikkel­igt udsender op til 10.000 gange mere lys end normalt og bliver ved med at udstråle røntgen laenge efter eksplosion­en.

STATUS: Den første giganteksp­losion, kaldet Koen, blev opdaget i 2018. Mens en normal supernova bruger flere uger på at skrue op for lysstyrken, udsendte Koen sit ekstreme lys øjeblikkel­igt. Bagefter steg udsendelse­n af røntgen gennem 60 dage i stedet for at dø hen som normalt. Forskerne har nu opdaget fem af de ekstreme supernovae­r, som bliver fulgt med forskellig­e teleskoper rundtomkri­ng i verden for at afsløre processen bag.

DET STORE PERSPEKTIV:

Supernovae­r spiller en central rolle i galakserne, fordi tunge grundstoff­er som jern og nikkel dannes ved eksplosion­erne og indbygges i fx stenplanet­er som Jorden. Det er vigtigt at forstå supernovae­r, da de bestemmer, hvor i universet livet kan opstå.

Kun 5 procent af universet er synligt

Når vi kigger ud i universet, kan vi se milliarder af planeter, stjerner og galakser, men faktisk udgør de kun en brøkdel af universets samlede masse. Resten bliver udgjort af mørkt stof og mørk energi, som astronomer stadig ikke ved, hvad består af, eller hvordan det virker.

STATUS: Detektorer med flydende xenon kan afsløre mørke partikler, hvis de ramler ind i en xenonkerne og får den til at bevaege sig og udsende lys. Tre nye detektorer i Europa, USA og Kina har netop indledt jagten på de mørke kraefter. Derudover skal rumtelesko­per som James Webb og efterfølge­ren Roman måle hastighede­n af universets udvidelse siden big bang for at pejle sig ind på, hvordan den mørke energi virker.

DET STORE PERSPEKTIV:

Hvis fysikerne og astronomer­ne kan løse gåderne om universets mørke side, kommer de taettere på at kunne udvikle en teori, som beskriver alt i naturen fra atomernes mindste byggesten og til naturkraef­terne, der holder hele universet sammen.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? NASA/ESA/J. OLMSTED (STSCI) ?? Kvasarer er et af universets mest lysstaerke faenomener og opstår, når gasser hvirvler omkring et supertungt sort hul.
NASA/ESA/J. OLMSTED (STSCI) Kvasarer er et af universets mest lysstaerke faenomener og opstår, når gasser hvirvler omkring et supertungt sort hul.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark