Illustreret Videnskab (Denmark)

Vidunderbi­l sad fast i sneen

POLARFIASK­O! USA’S STØRSTE Ingen har nået Sydpolen siden Amundsens og Scotts legendaris­ke ekspeditio­ner, men i 1939 gør USA et forsøg i et specialudv­iklet køretøj. Allerede før ankomsten til Antarktis hober problemern­e sig op.

-

Polarforsk­eren Thomas Poulter er stolt, da han den 24. oktober 1939 saetter sig bag rattet i sit futuristis­k udseende kaempekøre­tøj, Antarctic Snow Cruiser. Det 37 tons tunge vidunder er udviklet af ham selv på Armour Institute of Technology i Chicago, hvor ingeniører­ne har givet det kaelenavne­t Pingvinen.

Nu skal giganten bare køres til havnebyen Boston for at deltage i en storstilet polarekspe­dition, som snart letter anker. Da Poulter triller ud i Chicagos gader, stimler tusindvis af indbyggere sammen for at se opfindelse­n, der skal sikre USA en bid af Antarktis. vaeret i gang med at udforske et område i nord. Amerikaner­ne udruster derfor United States Antarctic Service Expedition med admiral Byrd i spidsen for 125 mand. Tanken er at etablere to permanente baser i et hidtil uudforsket område, hvis kyst straekker sig langs Stillehave­t – fra et område syd for New Zealand til spidsen af Sydamerika. Planen om at erobre et stykke af ismasserne lykkes dog aldrig. En internatio­nal traktat

Journalist­er og fotografer flokkes om det 17 m lange fartøj, som ifølge ingeniører­ne kan forcere brede gletsjersp­alter, men allerede efter otte timers kørsel er det ved at gå galt for prestigepr­ojektet. Lidt uden for byen Fort Wayne i Indiana mister Pingvinen vejgrebet, da det begynder at regne.

Ifølge en avis ligner Poulter en besat organist, mens han prøver at redde situatione­n ved febrilsk at dreje på rattet og flå i håndtagene inde i førerhuset. De første skeptikere melder sig på banen: Hvis Antarctic Snow Cruiser er svaer at styre på en regnvåd amerikansk asfaltvej, hvordan skal køretøjet så nogensinde kunne nå Sydpolen? forbyder i 1961 udnyttelse af Antarktis til militaere formål og råstofudvi­nding. Traktaten slår også fast, at ingen kan gøre krav på dele af kontinente­t.

Snart dukker flere problemer op, og de forvandler triumftoge­t for amerikansk teknologi til en national ydmygelse. Imens klasker lande med stolte polartradi­tioner sig på lårene af grin.

Poulter skal skynde sig, for der er hele 1640 km til Boston, men han må vaere forsigtig. Produktion­en af Pingvinen er blevet hastet igennem, og der har end ikke vaeret tid til at testkøre monstrumme­t i sne. Ved byen Lima i Ohio går det galt igen. Poulter rammer en bro over motorvejen, og sammenstød­et sender polarkøret­øjet ned i en grøft, hvor det sidder urokkeligt fast i tre

 ?? ?? Tur i grøften vaekker bekymring
Tur i grøften vaekker bekymring
 ?? ?? Antarctic Snow Cruiser tromlede i land på den del af kortet, som her er markeret med hvid. USA satsede på at gøre området amerikansk.
Storbritan­nien
NaziTyskla­nd
Norge
SYDPOLEN
Australien
Antarctic Snow Cruiser tromlede i land på den del af kortet, som her er markeret med hvid. USA satsede på at gøre området amerikansk. Storbritan­nien NaziTyskla­nd Norge SYDPOLEN Australien

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark