Illustreret Videnskab (Denmark)

Amerikaner­ne ville til Sydpolen på første klasse

The Antarctic Snow Cruiser skulle bevise, at USA producered­e verdens bedste køretøjer. Pingvinen, som den også blev kaldt, rummede derfor en lang raekke finesser.

-

dage. Forsinkels­en er kritisk, for Pingvinen er allerede langt bagud i forhold til køreplanen – på intet tidspunkt har Poulter kunnet tvinge monsteret op på de lovede 48 km/t. Gennemsnit­sfarten er 32 km/t., når han ellers kører. I stedet for otte dage viser turen til østkysten sig at tage tre uger. Ved den mindste stigning falder farten drastisk, og naer millionbye­n Boston forårsager Pingvinen USA’s hidtil vaerste trafikprop med 70.000 bilister. Foran dem snegler Poulter sig afsted.

Blot to dage før afrejsen når Antarctic Snow Cruiser havnen og bliver hejst ombord på ekspeditio­nens skib North Star. For en stund er genvordigh­ederne glemt, nu er den geniale opfindelse på vej til sit rette element, mener Poulter. Han er overbevist om, at ekspeditio­nen får hårdt brug den rullende polarbase på det menneskefj­endske Antarktis. Naer Sydpolen kan temperatur­erne falde til minus 80 grader, og iskolde vinde blaeser med med op til 300 km/t. Poulter ved, hvad han taler om. Han har deltaget i to tidligere polarekspe­ditioner, og en af gangene var han ved at omkomme. Udfordring­erne på klodens sydligste kontinent er så enorme, at kun legendaris­ke Roald Amundsen slap levende fra at nå frem til Sydpolen. Luksuskøre­tøjet Pingvinen skal skrive amerikaner­ne ind i historiebø­gerne og gøre nordmanden kunsten efter. På én og samme tid skal Antarctic Snow Cruiser vaere et mobilt laboratori­um og et lunt hjem for fem videnskabs­folk.

Ombord findes proviant og braendstof til et år, hvilket ifølge beregninge­r raekker til at bringe dem til Sydpolen og tilbage igen. Mens North Star sejler gennem Panamakana­len og krydser Stillehave­t, vender optimismen tilbage. Pingvinens udvendige højttaler viser sig at vaere glimrende tidsfordri­v.

“I aftes afviklede vi en af vores saerlige ønskekonce­rter. Jeg havde ønsket to sange, og de spillede dem begge”, skriver en af ekspeditio­nens deltagere, geologen Charles F. Passel, i sin dagbog.

Landgangsb­roen knaekker

Passel skriver jaevnligt i dagbogen om Pingvinen. Ifølge ham glaeder alle sig til at komme i land, men her begynder problemern­e først for alvor. Da skibet ankommer til Hvalbugten 2.000 km syd for New Zealand, hviler alles øjne på Pingvinen. Poulter saetter sig bag rattet, mens polarekspe­ditionens leder, admiral Byrd, troner oven på taget.

Mandskabet har bygget en improviser­et landgangsb­ro af svaert tømmer. På tvaers af dem er tykke telefonpae­le lagt, så de danner en rampe. Da Poulter ruller ned ad den, knager traevaerke­t under køretøjets enorme vaegt.

Brøkdele af et sekund efter knaek

ker telefonpae­lene under højre forhjul som taendstikk­er. Pingvinen kraenger faretruend­e, og i et kort øjeblik er nogle olietønder under rampen det eneste, der forhindrer prestige-køretøjet i at styrte ned på isen. Med sine 37 tons vil Pingvinen formentlig gå lige igennem og synke til bunds i det kolde hav.

“Det var taet på, at admiralen blev sendt på en flyvetur”, husker Charles F. Passel. Poulter gør et desperat forsøg på at redde situatione­n. Han trykker speederen i bund og brager ned ad rampen.

“Mens traeet fortsatte med at knaekke under hende, fik den øgede fart hende fremad, og da hun ramte sneen, fortsatte hun noget naer en mile videre fremad”, skriver Passel.

Efter den alt andet end graciøse landgang prøver Antarctic Snow Cruiser for første gang kraefter med is og sne.

Beslutning­en om at gøre køretøjet til en afgørende del af admiral Byrds tredje antarktisk­e ekspeditio­n blev taget så sent, at det måtte bygges i hast hen over sommeren. Ingen tests i sne har derfor vaeret mulige.

Trods ulykkerne på de amerikansk­e landeveje håber Poulter fortsat, at Pingvinen kan leve op til sit kaelenavn. Ligesom de hårdføre dyr er hans køretøj bygget til at mave sig over forhindrin­ger. Angiveligt kan det forcere dybe gletserspa­lter. Men amerikaner­ne indser hurtigt, at Antarctic Snow Cruiser er omtrent lige så god til at køre i sne, som pingviner er til at flyve.

Daekkene viser sig at udgøre en vaesentlig del af problemern­e. De er enorme, men glatte. På trods af at traktorer med mønstrede daek for laengst er opfundet og bruges i al slags vejr i USA, kører Antarctic Snow Cruiser på glatte sommerdaek. Tanken er, at så vil der ikke samle sig isklumper på dem. Det gør der heller ikke, men alle fire hjul spinner rundt uden at få greb og må forsynes med snekaeder.

Kaempen har kraefter som en dvaerg

Glatte daek er dog kun en af årsagerne til, at Pingvinen dårligt kan rokke sig på Antarktis. Køretøjet er en hybrid, der bruger diesel til at drive fire elektriske motorer. De får hvert sit hjul til at dreje rundt. Designet betyder, at kaempen helt kan undvaere gearkasse og drivaksel, som ville optage meget plads. Men opfindsomh­eden har sin pris: El-motorerne er alt for svage.

Sammenlagt råder Pingvinen kun over 8 hestekraef­ter pr. ton – til sammenlign­ing har en Ford T fra 1930’erne ca. 30, og en af nutidens Smart-cars 75 hk pr. ton. Amerikaner­ne har med andre ord sendt en kolos med mindre styrke end en veteranbil til et af verdens mest ekstreme miljøer.

Poulter forsøger desperat at finde på en løsning. Reservehju­lene løftes ud af bagagerumm­et med den indbyggede kran og monteres som tvillingeh­jul foran, men lige lidt hjaelper det.

Giganten er tungest bagtil, så da baghjulene i stedet får de to reservehju­l monteret, og føreren bakker, lykkes det omsider at få Pingvinen til at bevaege sig på isen.

Stop viser sig dog hurtigt at vaere en dårlig idé. Køretøjets enorme vaegt presser sneen sammen under daekkene, så der opstår små fordybning­er, som Poulter kun med allerstørs­te besvaer kommer op af. Kun ved at vaelge de fladeste områder at køre i lykkes det Pingvinen at bakke 148 km i en bue rundt om amerikaner­nes kystbase.

Selv ekspeditio­nens største optimister er dog klar over, at de 1.200 km til Sydpolen er en umulig opgave for Antarctic Snow Cruiser.

Vidunderet er sporløst forsvundet

Drømmen om et mobilt polarlabor­atorium er forvandlet til et pinagtigt mareridt. Det store skrummel, der mest af alt minder om noget, Georg Gearløs fra Anders And kunne have konstruere­t, må endegyldig­t parkeres ved kystbasen. Her må den nøjes med rollen som pladespill­er for ekspeditio­nens deltagere.

Amerikaner­ne graemmer sig, men snart overskygge­r 2. verdenskri­gs udbrud fadaesen. Mens Japan begynder at true USA’s interesser i Stillehave­t, traekkes de 125 mand hjem fra Antarktis for en sikkerheds skyld. Pingvinen må efterlades. Året efter 2. verdenskri­gs afslutning vender en ny amerikansk ekspeditio­n tilbage til Antarktis og finder Pingvinen. Men forskerne lader klogeligt køretøjet stå.

I 1958 finder endnu en ekspeditio­n kaempen, men siden har ingen set den. Enten ligger Antarctic Snow Cruiser i dag begravet under sne og is, eller også er den flydt bort på en smeltende isflage og ruster nu op på havets bund.

 ?? ?? FØRERHUSET
FIREHJULST­RAEK
VAERKTØJ
OBSERVATIO­NSFLY
HOLDEPLADS TIL FLYET
PROVIANT
BRAENDSTOF­TANKE
RESERVEHJU­L Pingvinen medbragte et fly, som skulle flyve i forvejen og undersøge terraenet. Det lille Beechcraft Model 17 Staggerwin­g blev løftet ned med en indbygget kran og lettede fra isen. I det rummelige førerhus stod et kortbord. Desuden rådede ekspeditio­nen over køkken, et lille vaerksted, mørkekamme­r og fem køjesenge.
MASSER AF MAD Giganten havde el-drevet firehjulst­raek. Ved hver kaempehjul sad en elmotor. De fik strøm fra to mindre dieselmote­rer. Pingvinen medbragte 9500 liter diesel – nok til at køre 8000 km. I andre tanke lå 3500 liter benzin til flyet. Store maengder medbragt proviant skulle gøre forskerne selvforsyn­ende i et år.
FØRERHUSET FIREHJULST­RAEK VAERKTØJ OBSERVATIO­NSFLY HOLDEPLADS TIL FLYET PROVIANT BRAENDSTOF­TANKE RESERVEHJU­L Pingvinen medbragte et fly, som skulle flyve i forvejen og undersøge terraenet. Det lille Beechcraft Model 17 Staggerwin­g blev løftet ned med en indbygget kran og lettede fra isen. I det rummelige førerhus stod et kortbord. Desuden rådede ekspeditio­nen over køkken, et lille vaerksted, mørkekamme­r og fem køjesenge. MASSER AF MAD Giganten havde el-drevet firehjulst­raek. Ved hver kaempehjul sad en elmotor. De fik strøm fra to mindre dieselmote­rer. Pingvinen medbragte 9500 liter diesel – nok til at køre 8000 km. I andre tanke lå 3500 liter benzin til flyet. Store maengder medbragt proviant skulle gøre forskerne selvforsyn­ende i et år.
 ?? ?? Selv med tvillingeh­jul monteret havde Pingvinen svaert ved at rokke sig ud af stedet.
Selv med tvillingeh­jul monteret havde Pingvinen svaert ved at rokke sig ud af stedet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark