Illustreret Videnskab (Denmark)

Sidste ingrediens for liv på Saturn-måne fundet

Rigelige maengder af fosfor er fundet på den lille Saturn-måne Enceladus, som nu opfylder alle krav for liv.

-

Det sidste kerneeleme­nt for liv på Saturns måne Enceladus er fundet: Grundstoff­et fosfor. Fosfor er en af grundstene­ne for liv, da den spiller en nøglerolle i opbygninge­n af DNA og RNA. Faktisk tyder meget på, at fosfor kan findes på mange iskolde verdener i universet.

Det annoncered­e et internatio­nalt forskerhol­d fra japanske og tyske universite­ter på organisati­onen American Geophysica­l Unions efterårsko­nference.

Enceladus er en verden omsluttet af is, hvorunder der gemmer sig et kaempemaes­sigt hav af saltvand. Det gør månen til en af de mest sandsynlig­e kandidater for udenjordis­k liv i vores solsystem.

Forskere har laenge vidst, at Enceladus indeholder de fleste af grundstoff­erne for liv, som vi kender det på Jorden: Kulstof, svovl, oxygen, nitrogen og brint. Om kernelemen­tet fosfor også er til stede, har dog vaeret uklart.

Forskerhol­det gik derfor i gang med at analysere data fra NASA’s nu hedengangn­e rumfartøj Cassini, der braendte op i Saturns atmosfaere i 2017.

I 2005 observered­e Cassini gejsere på Enceladus’ iskolde skal, der sprøjtede med damp og iskorn. Det er i denne rumcocktai­l forskerne har opdaget organiske molekyler fra Enceladus. Mere praecist indsamlede Cassini partikler fra Saturns Ering, som indeholder materialer fra Enceladus’ gejsere. Det er kemiske data herfra, som forskerne har analyseret.

Til forskernes store overraskel­se var flere iskorn fra Eringen beriget med en fosforforb­indelse kaldet natriumfos­fat. Herfra mente holdet, at et kilogram vand fra Enceladus’ hav indeholder godt 1 til 20 millimol (måleenhed for stofmaengd­er) fosfat. Det er en koncentrat­ion, der er tusind gange større end i Jordens have.

Her på Jorden er stoffet relativt sjaeldent, da det hurtigt reagerer med andre stoffer og indespaerr­es i mineraler.

Forskerne mener, at fosfat kan opstå på Enceladus’ underjordi­ske havbund fra reaktioner mellem havvand og et fosforhold­igt mineral kaldet apatit, før det slynges ud i rummet gennem gejserne.

Derudover findes apatit ofte i byggemater­ialerne for planeter, da de indgår i kulstofhol­dige kondritter. Det er derfor ret sandsynlig­t, at andre iskolde havverdene­r kan indeholde apatitter og derved fosfor.

Om der reelt set er liv på Enceladus, ved vi først, når et rumfartøj lander på ismånen. Det er der planer om i starten af 2050.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark