Illustreret Videnskab (Denmark)

Toiletskyl hvirvler partikler op med 2 m/s

Forskning viser praecis, hvordan en storm af bakterier hvirvler op fra kummen og saetter sig i rummet.

-

Formålet med et toiletskyl er at få kummens indhold til at forsvinde ud i kloakken. Men i virkelighe­den gør toilettet faktisk både det - og det modsatte. For når du skyller ud, hvirvler wc’et samtidig et hav af bakterier op og ud i rummet.

Helt ny viden er det ikke, men en undersøgel­se publiceret i Scientific Reports tager alligevel detaljegra­den i bakteriest­ormen fra toilettet til nye højder.

Et hold forskere fra University of Colorado Boulder har nemlig brugt laserlys til at påvise, hvad vi ikke kan se med det blotte øje: En potentielt sundhedssk­adelig partikelst­orm, der spreder sig fra toilettet og ud i rummet.

Eksperimen­tet viste flere ubehagelig­e ting. For det første kunne partiklern­e skyde ud med en hastighed på to meter i sekundet og nå 1,5 meter ud over toilettet i løbet af bare otte sekunder. Mens de største dråber lagde sig på overflader inden for få sekunder, svaevede de mindre, lettere partikler rundti luften i flere minutter. Ikke nok med det. De mindre partikler kunne også traenge forbi naesehåren­e og nå helt ned i lungerne på personer naer toilettet, viser undersøgel­sen.

Forskernes simulation af et traek-og-skylscenar­ie foregik på et laboratori­um og sprøjtede kun vandpartik­ler ud i luften. Men i den virkelige verden vil indholdet af en toiletkumm­e taelle bakterier som e-coli-bakterier, der findes i vores tarme, c-fifficile-bakterier, der kan giver diarre, og norovirus, der kan give roskildesy­ge.

Med andre ord er bakterieek­splosionen ikke bare klarm men også potentielt sundhedssk­adelig.For partiklern­e kan ende i dit ansigt, din hud eller endda din tandbørste.

 ?? ?? En sky af partikler spreder sig fra toilettets kumme, når du skyller ud.
En sky af partikler spreder sig fra toilettets kumme, når du skyller ud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark