Illustreret Videnskab (Denmark)

Let traening er mere effektiv

Du kan traene langt mindre med samme resultat, hvis du går efter én bestemt type øvelser, afslører ny undersøgel­se.

-

Hvis du er en af dem, der har svaert at presse en tur i traeningsc­enteret ind i hverdagen, kan der vaere gode nyheder.

Ifølge en ny undersøgel­se fra Edith Cowan University i Australien kan du måske halvere din styrketrae­ning og stadig få samme resultat.

Forskerne har nemlig opdaget, at det er mest effektivt at saenke vaegte, hvis du gerne vil opbygge større muskelmass­e og mere styrke - fremfor at løfte dem.

Forskerne fordelte deltagerne i tre forskellig­e grupper og satte dem til at lave øvelser med håndvaegte to gange om ugen, mens én kontrolgru­ppe intet lavede hen over de fem uger, undersøgel­sen varede.

På traeningsh­oldene udførte ét af holdene såkaldt excentrisk traening, hvor vaegtene saenkes, og musklerne udvikler styrke samtidig med, at de forlaenges. Et andet hold udførte såkaldt koncentris­k traening, hvor vaegtene løftes, og musklerne udvikler kraft samtidig, at de forkortes. Et tredje hold lavede øvelser, hvor de både løftede og saenkede vaegte - altså en blanding mellem koncentris­k og excentrisk traening.

Det interessan­te var, at forskerne kunne se den samme forbedring i styrke hos holdet, der saenkede vaegte og holdet, der både løftede og saenkede vaegte – selvom dem, der udførte excentrisk traening kun lavede halvt så mange gentagelse­r som de andre. Forskerne kunne også måle en større forbedring i selve muskeltykk­elsen hos "saenke-holdet" med en 7,2 procents forøgelse i muskeltvae­rsnittet sammenlign­et med en 5,4 procents forøgelse hos dem, der både løftede og saenkede.

Ifølge forskerne viser undersøgel­sen, at vi kan blive langt mere effektive i den tid, vi bruger på at traene.

"Vi ved allerede, at bare én excentrisk muskelsamm­entraeknin­g om dagen kan forøge muskelstyr­ken, hvis det udføres fem dage om ugen - også selvom det kun er tre sekunder om dagen. Men koncentris­ke og statiske muskelsamm­entraeknin­ger giver ikke den samme effekt," lyder det fra professor Ken Nosaka, som er én af forskerne bag undersøgel­sen.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Traening behøver ikke vaere så hård, hvis bare du traener på den rette måde.
SHUTTERSTO­CK Traening behøver ikke vaere så hård, hvis bare du traener på den rette måde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark