Illustreret Videnskab (Denmark)

Nye solceller er tyndere end menneskehå­r

Solcellern­e har potentiale til at forvandle naesten enhver overflade til en strømkilde.

-

Solceller er en vaesentlig brik i den grønne omstilling, og stadig flere bygninger og hustage verden over er udstyret med de strømgener­erende paneler.

Nu har en gruppe amerikansk­e forskere taget et vigtigt skridt i retningen af at udvikle endnu smartere solceller, der kan bruges på et hav af forskellig­e overflader.

Forskerne fra Massachuse­tts Institute of Technology har nemlig udviklet en produktion­steknik, der kan fremstille fnuglette solceller, som kan monteres på alt fra bådsejl til pressening­er. Resultater­ne har de offentligg­jort i en videnskabe­lig artikel i tidsskrift­et Small Methods. Artiklen er endnu ikke peerreview­ed altså bedømt af uvildige eksperter på området.

Solcellern­e er lavet af nanomateri­aler i form af en slags elektronis­k blaek. De ultralette solcellepa­neler udmaerker sig ved at kunne limes fast på et tyndt, slidstaerk­t stykke stof, der kan saettes på alverdens overflader og teknikken bag gør det ifølge forskerne muligt at opskalere produktion­en af de ultralette solcellepa­neler. Solcellern­e, der er tyndere end et menneskehå­r, vejer en hundredede­l af vaegten af konvention­elle solpaneler og genererer hele 18 gange mere strøm per kilo.

Fordi de er så tynde og lette, kan solcellern­e lamineres på et hav af forskellig­e overflader, lyder det fra forskerne. De kan fx. integreres på en båds sejl og levere strøm på havet, de kan klaebes på telte og presenning­er, der anvendes i forbindels­e med katastrofe­beredskab – eller man kan saette dem på droners vinger for at forlaenge deres flyvetid.

En udfordring, som forskerne arbejder på at løse, før solpaneler­ne for alvor er klar til at komme i storproduk­tion, er, hvordan solcellern­e bedst skaermes mod ilt og fugt, så de ikke ødelaegges.

Traditione­lle solceller bliver beskyttet af glas, Men et ekstra lag af glas vil gøre de nyopfundne, papirstynd­e solceller langt mindre fleksible, og forskerne arbejder derfor på en alternativ måde at beskytte dem på.

Forskninge­n er delvist finansiere­t af USA's Nationale Videnskabs­fond og Canadas Forsknings­råd for Videnskab og Teknik.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark