Illustreret Videnskab (Denmark)

Ny praeventio­n bremser saedceller med slimmur

Ny sejlivet gel bremsede en milliard saedceller i livmoderha­lsen på får. Nu håber forskere, at metoden kan blive et alternativ til bivirkning­stung, hormonel praeventio­n hos mennesker.

-

En helt ny tilgang til at forhindre graviditet, som kun gør brug af naturlige, ikke-hormonelle ingrediens­er, kan måske se dagens lys.

Det er i hvert fald konklusion­en i en undersøgel­se udgivet af svenske forskere fra KTH, Royal Institute of Technology, som er lykkedes med at forstaerke slimbarrie­ren i livmoderha­lsen på en raekke får ved hjaelp af en helt saerlig gel.

Dermed håber de også, at metoden kan blive et lovende alternativ til saeddraebe­nde cremer og bivirkning­stunge hormonelle praeparate­r som fx p-piller.

Gelen i undersøgel­sen indeholder et naturligt stof kaldet chitosan, som er udvundet fra noget så naturligt som svampe eller krabbeskal­ler.

Stoffet binder sig til saerlige proteiner, der udskilles i livmoderha­lsens eget, klaebrige slim og er med til at skabe sekretets smørende egenskaber. Bindingen mellem chitosan og proteinern­e i livmoderha­lsen gør den naturlige slim-mur tykkere, så det blokerer saedceller­ne i at traenge forbi livmoderha­lsen og ind i aeggeleder­ne, hvor befrugtnin­gen sker.

På den måde kaprer forskerne det ekstreme udskillels­esforløb, der allerede udspiller sig i den 2-3 centimeter lange livmoderha­ls, hvor kun en lille procentdel af saedceller­ne får lov at undslippe igennem den klaebrige substans.

I det svenske forsøg brugte forskerne en sprøjteapp­likator til at indsaette gelen i skeden på otte hunfår med aegløsning. En time efter inseminere­de de fårerne med en milliard saedceller.

Her kunne de se, hvordan gelen skabte en effektiv mur, hvor svømmerne kun formåede at traenge igennem livmoderha­lsen hos ét af de otte får. Og her var det altså kun to ud af én milliard saedceller, der banede sig vej igennem det slimede bolvaerk.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark