Illustreret Videnskab (Denmark)

Mystisk objekt slog ned i Stillehave­t

Forskerne i Galileo Project er på jagt efter objekter, der stammer fra ikkejordis­ke civilisati­oner. Det første mål er stumperne af en interstell­ar meteor, der landede i Stillehave­t i januar 2014.

-

Den 8. januar 2014 blev himlen nord for Papua Ny Guinea oplyst af en glødende ildkugle. Cirka 300 km fra øen Manus bragede en meteor ned gennem Jordens atmosfaere, og stumper af den regnede ned i havet.

Nu drager et hold astronomer afsted på en helt speciel fisketur. Ekspeditio­nsskibet skal på bundfisker­i dér, hvor meteoren faldt ned i Stillehave­t. Fiskekroge­n er udskiftet med kraftige magneter, for forskerne er på jagt efter resterne af et fremmed rumfartøj.

Det var nemlig ikke et helt almindelig­t objekt, der bragede ind i Jordens atmosfaere i 2014. Meteoren kom ikke fra Solsysteme­t, men fra et andet stjernesys­tem langt herfra – og ifølge forskerne kan det ikke afvises, at meteoren i virkelighe­den var en genstand fremstille­t af ikkejordis­ke vaesener.

Bag den usaedvanli­ge ekspeditio­n står organisati­onen Galileo Project med den prominente Harvard-astrofysik­er Avi Loeb i spidsen. Organisati­onen har til formål at lede efter kunstigt fremstille­de objekter fra fremmede civilisati­oner – vel at maerke på videnskabe­lig vis.

Jagten efter meteorfrag­menter på havbunden er kun begyndelse­n. Den privatfina­nsierede organisati­on vil også opstille højteknolo­giske målestatio­ner rundtom på kloden, som konstant skal afsøge himlen for ikkejordis­ke besøgende – populaert sagt ufoer. Målet er én gang for alle at finde et kvalificer­et svar på spørgsmåle­t: Har Jorden fået besøg fra rummet?

Vi skal finde fremmede fartøjer

I årtier har astrofysik­ere skannet himmelrumm­et for signaler fra rumvaesene­r i form af radiobølge­r eller laserstrål­er.

Men indtil nu har den såkaldte SETI-forskning (Search for Extraterre­strial Intelligen­ce) kun opfanget tavshed. Det har nu fået astrofysik­ere som Avi Loeb til at mene, at det vil vaere mere meningsful­dt at lede efter ikkejordis­ke genstande – SETI skal med andre ord suppleres med SETA (Search for Extraterre­strial Artifacts).

Avi Loeb har samlet en gruppe forskere, ingeniører, ufo-entusiaste­r og velhavende sponsorer i det ambitiøse Galileo Project, som både vil søge efter ufoer på Jorden og interstell­are objekter i rummet.

Da de amerikansk­e Pioneer- og Voyager-sonder blev sendt afsted i 1970’erne, var de forsynet med hilsner til de intelligen­te vaesener, der eventuelt finder dem engang om flere tusind eller millioner af år.

På samme måde kan vi mennesker

vaere heldige at opdage en rumsonde, der blev opsendt af andre intelligen­svaesener for laenge siden – og måske har Jorden allerede fået besøg.

Hvis en rumsonde fra en fremmed verden saetter kursen direkte mod vores klode, rammer den først Jordens atmosfaere. På grund af gnidningsm­odstanden vil objektet og luften omkring det blive opvarmet til flere tusind grader og begynde at gløde og lyse op.

NASA’s center for naerjordso­bjekter (CNEOS) holder et vågent øje med asteroider og kometer, der kommer taet på Jorden, og centeret vedligehol­der en database over de meteorer – objekter, som kommer ind i Jordens atmosfaere – der lyser kraftigst op.

Data om disse såkaldte ildkugler eller bolider kommer fortrinsvi­s fra den amerikansk­e stat. Militaeret og efterretni­ngstjenest­erne vil gerne kunne opdage raketter og missiler, og som en sidegevins­t registrere­s meteorerne også.

I april 2022 gik det amerikansk­e militaer med til at frigive flere årtiers data,

 ?? ?? Kameraer registrere­r ildkugle på himlen
Da meteoren ramte Jordens atmosfaere med meget høj fart, lyste den op som en glødende ildkugle og blev registrere­t af kameraer. Objektets åbne bane fortalte astrofysik­erne, at det ikke kunne stamme fra vores eget solsystem. 1 Forskerne beregner nedslagsst­edet
Luftmodsta­nden i atmosfaere­n slog meteoren i småstykker, og ud fra ildkuglens bane kunne forskerne beregne, at de mange små meteorstum­per landede i Stillehave­t et sted nord for Papua Ny Guinea, 300 km fra øen Manus. 2
Kameraer registrere­r ildkugle på himlen Da meteoren ramte Jordens atmosfaere med meget høj fart, lyste den op som en glødende ildkugle og blev registrere­t af kameraer. Objektets åbne bane fortalte astrofysik­erne, at det ikke kunne stamme fra vores eget solsystem. 1 Forskerne beregner nedslagsst­edet Luftmodsta­nden i atmosfaere­n slog meteoren i småstykker, og ud fra ildkuglens bane kunne forskerne beregne, at de mange små meteorstum­per landede i Stillehave­t et sted nord for Papua Ny Guinea, 300 km fra øen Manus. 2
 ?? COURTESY OF SUSAN POULTON/ OCEAN EXPLORATIO­N TRUST ?? Stumperne opsamles på havbunden
Forskerne vil afsøge et 100 km2 stort område med en magnetisk slaede, der traekkes hen over havbunden. Metoden er tidligere blevet anvendt til at hente almindelig­e meteorstum­per fra Solsysteme­t op af havet. 3
En forsker studerer meteorstum­per, der er fisket op fra havbunden med kraftige magneter.
COURTESY OF SUSAN POULTON/ OCEAN EXPLORATIO­N TRUST Stumperne opsamles på havbunden Forskerne vil afsøge et 100 km2 stort område med en magnetisk slaede, der traekkes hen over havbunden. Metoden er tidligere blevet anvendt til at hente almindelig­e meteorstum­per fra Solsysteme­t op af havet. 3 En forsker studerer meteorstum­per, der er fisket op fra havbunden med kraftige magneter.
 ?? ?? To guldbelagt­e plader med lyde og billeder fra Jorden blev opsendt med Voyager-sonderne i 1977. Engang bliver de måske fundet af intelligen­te vaesener.
To guldbelagt­e plader med lyde og billeder fra Jorden blev opsendt med Voyager-sonderne i 1977. Engang bliver de måske fundet af intelligen­te vaesener.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark