Illustreret Videnskab (Denmark)

Hvor dyr kan benzinen blive?

Benzinpris­erne er ved at nå et niveau, der giver alvorlige lommesmert­er. Men vil priserne på et tidspunkt nå et maksimum?

-

ENERGI I et frit marked styres benzinpris­en grundlaegg­ende af forholdet mellem udbud og efterspørg­sel på råolie – altså hvor meget råolie der er tilgaengel­ig på markedet, og hvor meget kunderne har brug for.

Økonomen Adam Smith fremsatte helt tilbage i 1776 teorien om, at der i det perfekte marked er ligevaegt mellem de to. Når udbuddet ikke kan følge med efterspørg­slen, stiger prisen.

Forskere har forsøgt at udvikle statistisk­e modeller til at forudsige prisen på råolie i fremtiden, men modellerne­s nøjagtighe­d kan hurtigt komme til kort over for virkelighe­dens uforudsige­lighed.

Oliekriser­ne i 1970'erne og 1980'erne blev fx skabt af problemer på udbudsside­n, mens den stigende oliepris i 2003 og fremefter skyldtes stigende efterspørg­sel på råolie – primaert drevet af kraftig økonomisk vaekst i lande som Kina. Med andre ord er det globale oliemarked ikke perfekt, men i høj grad påvirket af faktorer, som kan vaere svaere at forudsige.

Maxprisen på benzin og diesel styres af flere ting. Hvis ikke en stat griber direkte ind med prisregule­ring, kan benzinpris­en toppe på grund af et andet faenomen kaldet demand destructio­n.

Faenomenet daekker over, at efterspørg­slen falder, når kunderne ikke laengere vil betale prisen og derfor finder på alternativ­er – fx at skifte til offentlig transport eller købe en elbil.

Et Wall Street-udtryk lyder, at kuren mod høje priser er høje priser. For hvis en vare bliver for dyr, stopper folk med at købe den, hvilket automatisk saenker efterspørg­slen og dermed prisen.

 ?? ?? 3 1 5 2 4
3 1 5 2 4
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark