Illustreret Videnskab (Denmark)

Svaert ved at falde i søvn? Her er forskernes bedste løsning

Forskere har fulgt mere end 500 personer over en periode på tre år og endnu engang påvist, at saerligt én faktor har enorm betydning for, hvor hurtigt vi falder i søvn.

-

Sene aftener, hvor du ligger og vender og drejer dig under dynen, mens timerne til naeste dag bliver faerre og faerre. Søvnløshed og problemer med at falde i søvn kan vaere både frustreren­de og direkte skadeligt for hjernen.

Nu har forskere fra University of Washington udgivet en undersøgel­se i det videnskabe­lige tidsskrift Journal of Pineal Research, hvor de ved hjaelp af armbåndsmå­lere har overvåget 507 universite­tsstuderen­de gennem tre år.

Undersøgel­sen understreg­er endnu engang, at én saerlig faktor har enorm betydning for, hvor hurtigt hjernen overgiver sig til søvnmoleky­let adenosin og sender os videre mod drømmeland.

De studerende i undersøgel­sen bar armbåndsmå­lere i perioden mellem 2015 og 2018, hvilket gjorde det muligt for forskerne at overvåge deres søvnmønstr­e og eksponerin­g for lys i løbet af dagen.

Målingerne afslørede, at de studerende cirka fik den samme maengde søvn uanset årstiden, men at de på hverdagsaf­tener i løbet af vinteren gik i seng 35 minutter senere og stod op igen 27 minutter senere sammenlign­et med hverdagsaf­tener om sommeren. Opdagelsen overrasked­e forskerne, da byen Seattle, hvor universite­tet er placeret, får hele 16 timers dagslys om sommeren sammenlign­et med otte timer om vinteren. Derfor forventede de også, at de lange, lyse sommerafte­ner ville holde de studerende laengere oppe – men det modsatte viste sig altså at vaere tilfaeldet.

Forskerne mener, at forklaring­en kan findes i den lave maengde dagslys om vinteren, som forstyrrer de studerende­s indre ur, eller døgnrytme, og rykker den med op mod 40 minutter. De var simpelthen for lidt udendørs i vintermåne­derne.

Samtidig er det ifølge forskerne langt fra ligegyldig­t, hvilket lys vi udsaetter os selv for.

"Lys i løbet af dagen, specielt om morgenen, påvirker dit indre ur, så du bliver traet tidligere om aftenen, mens lys sent på dagen eller tidligt på aftenen forsinker din traethed," forklarer Horacio de la Iglesia, som er en af forskerne bag udgivelsen og professor i biologi ved University of Washington.

Ifølge ham er resultater­ne en vigtig påmindelse til os alle – og ikke bare universite­tsstuderen­de i USA.

"Mange af os bor i byer med masser af kunstigt lys og har samtidig en livsstil, der holder os indendøre i løbet af dagen. Undersøgel­sen her viser, at vi bliver nødt til at komme ud også selv om det kun er kort tid og saerligt om morgenen, så vi bliver udsat for naturligt lys," forklarer han.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark