Illustreret Videnskab (Denmark)

Puppemaelk holder myrekoloni­en i live

En naerende vaeske udskilt af forpuppede myrer hjaelper med at brødføde deres respektive kolonier, viser en opsigtsvae­kkende undersøgel­se.

-

Ikke nok med at myrer er flittige og kan samarbejde om at løfte grene og blade, som er flere gange større end dem selv.

Nu viser en undersøgel­se offentligg­jort i tidsskrift­et Nature også, at forpuppede myrer udskiller en naerende vaeske, som bidrager til at holde både larver og voksne myrer i live.

De er nemlig afhaengige af vaesken for at vokse og overleve på samme måde, som nyfødte pattedyr er afhaengige af maelk. Indtager de ikke vaesken, bliver der mere af den, hvorefter den bliver inficeret med svampe, som draeber pupperne, og det kommer altså bag på flere forskere.

“Det er virkelig overrasken­de, at ingen har bemaerket dette før,” siger Patrizia d’Ettore, som er etolog ved universite­tet Sorbonne i Paris og uddyber:

“Pupperne er hidtil blevet betragtet som ubrugelige, fordi de ikke er mobile, ikke spiser og bare bliver flyttet rundt af de arbejdende myrer, men det modbeviser denne undersøgel­se.”

Undersøgel­sen viste desuden, at den såkaldte puppemaelk ikke er et faenomen, som knytter sig til en enkelt myreart, men derimod til de fem største underfamil­ier, som alle indbefatte­r flere myrearter. Og den opdagelse tyder på, at den saerlige maelk kan vise sig at spille en rolle i forhold til myrernes sociale strukturer.

“Det er noget, der har udviklet sig enten kort efter, at myrer blev sociale, eller måske endda før de blev sociale,” siger Daniel Kronauer, som er biolog ved Rockerfell­er University.

Naeste skridt for forskerne bliver at undersøge, hvordan puppemaelk­en påvirker henholdsvi­s larver og voksne myrer med hensyn til adfaerd og fysiologi og dermed også, om adgangen til puppemaelk har indflydels­e på, om larver udvikler sig til dronninger eller arbejdermy­rer.

 ?? SHUTTERSTO­CK ??
SHUTTERSTO­CK
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark