Illustreret Videnskab (Denmark)

Dyrevenner har saerligt personligh­ed st r ae k

En specifik menneskeli­g kvalitet gør dig bedre til at afkode dyrs følelsesla­dede lyde.

-

Er du god til at saette dig ind i andre menneskers følelser? Så er der gode odds for, at du også forstår, hvad dyr prøver at kommuniker­e.

En ny dansk-schweizisk undersøgel­se publiceret i Royal Society Open Science peger nemlig på, at empatiske mennesker også er gode til at afkode dyrs lyde.

Hvis du ovenikøbet arbejder med dyr – og er mellem 20-29 år gammel, er dine chancer for at aflaese dyrenes signaler endnu bedre, lyder det fra forskerne.

"Vores resultater viser, at vi mennesker ud fra dyrs lyde er i stand til at afgøre, om et dyr er ophidset eller ej, og om dyret udtrykker positive eller negative følelser,” siger adfaerdsbi­olog Elodie Briefer fra Biologisk Institut på Københavns Universite­t, der har vaeret involveret i arbejdet.

“Det gaelder på tvaers af en raekke forskellig­e pattedyr. Vi kan også se, at vores evne til at tolke lydene afhaenger af flere forhold, som alder, naert kendskab til dyr og ikke mindst, hvor empatiske vi er over for andre mennesker,” fortsaette­r hun.

Undersøgel­sen bygger på svar fra 1024 personer fra 48 forskellig­e lande. De er blevet praesenter­et for lyde fra seks pattedyr, nemlig geder, kvaeg, domesticer­ede heste, asiatiske vildheste, grise og vildsvin.

Lydene fra de seks dyr blev afspillet for undersøgel­sens respondent­er sammen med lyde af menneskeli­gt vrøvl fra skuespille­re. Deltagerne skulle efterfølge­nde gaette, om lydene var udtryk for høj eller lav ophidselse, og om følelsesla­dningen var positiv eller negativ.

Efter testen blev deltagerne bedt om at besvare en empatitest, der målte deres empati over for mennesker.

“Det en anerkendt test, men måler jo empati over for andre mennesker,” forklarer Elodie Briefer.

“Alligevel ser vi en klar sammenhaen­g med evnen til at tolke dyrenes lyde.”

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark