Illustreret Videnskab (Denmark)

Verden drukner i søer

En global kortlaegni­ng af verdens søer er skidt nyt for kloden.

-

Flere og flere søer skyder op på verdenskor­tet. Det er den opsigtsvae­kkende konklusion i en stor internatio­nal undersøgel­se, der har kortlagt 3,4 millioner søer verden over og deres udvikling gennem de seneste fire årtier.

Men i modsaetnin­g til, hvad man måske kunne forestille sig, er det ikke godt nyt for klimaet.

For søerne er store udledere af drivhusgas­ser. Det skyldes, at søerne frigiver store maengder af gasser som CO2, metan og lattergas, når bakterier og svampe maesker sig i døde dyr og planter på søbunden.

Faktisk står verdens ferskvands­søer sandsynlig­vis for, hvad der svarer til en femtedel af al fossil CO2udledni­ng til atmos fa eren–og fors kernefrygt­er, at klimaforan­dringerne vil få søerne tila t frigive endnu mere drivhusgas.

Undersøgel­sen er udgivet i Nature Communicat­ions og viser, at det globale søareal er vokset med godt 46.000 kvadratkil­ometer mellem 1984 og 2019.

Det er en vurdering, forskerne er nået frem til ved at bruge satellitbi­lleder i høj opløsning kombineret med kunstig intelligen­s. Ifølge undersøgel­sens beregninge­r er CO2udledni­ngen fra søer årligt øget med 4,8 teragram i perioden – det svarer til, hvor meget Storbritan­nien øgede sin CO2udledni­ng med i 2012 fra 2011.

Det er isaer de små søer, som måler mindre end en kvadratkil­ometer, som har vaeret i heftig vaekst. Samtidig er det ifølge forskerne dem, der udleder mest drivhusgas set i forhold til deres størrelse. Det er fordi, de typisk ophober mere organisk stof, som bliver omdannet til gasser, og fordi de ofte er lavvandede, og gasserne derfor nemmere når til overfladen og videre ud i atmosfaere­n.

Ifølge forskerne bag undersøgel­sen er der to vaesentlig­e årsager til de mange nye søer: klimaforan­dringer og menneskeli­ge aktivitete­r.

Godt halvdelen af arealøgnin­gen udgøres af reservoire­r, altså kunstige søer. Den resterende halvdel er primaert søer skabt af smeltede gletsjere eller tøende permafrost.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark