Illustreret Videnskab (Denmark)

Saturnmåne har både floder og søer

Saturn-månen Titan er det eneste kendte sted i Solsysteme­t, der har vejrcyklus­ser, som dem vi kender på Jorden.

-

Tror du, at jordkloden er det eneste legeme i Solsysteme­t med have, floder og søer? I så fald, er du ikke helt opdateret.

Det amerikansk­e rumobserva­torium, James Webb Space Telescope, har nemlig studeret Saturns kolde måne, Titan, og fundet flere eksempler på ovenståend­e. Der er ikke tale om fossende floder og indbydende badesøer i klassisk forstand, men derimod om søer og floder fulde af kulbrinter som for eksempel metan.

Da Cassini-Huygens (1997-2017), som var en rummission, der havde til formål at studere Saturn og dens måner, ikke laengere er aktiv, saetter forskerne nu deres lid til James Webb-rumtelesko­pet og W.M. Keck-observator­iet på Hawaii, som består af to enorme teleskoper.

Teleskoper­ne har udover "have", "floder" og "søer" nemlig også registrere­t skyer i atmosfaere­n i naerheden af Titans nordpol.

Og her er Webb-teleskopet­s spektromet­re, som kan måle på elektromag­netiske bølger og give detaljered­e oplysninge­r om atmosfaere­ns sammensaet­ning samt højden på skyerne og disen, uundvaerli­ge.

“Ved at bruge Webb-teleskopet­s spektromet­re sammen med den optiske billedkval­itet fra Keck-observator­iets teleskoper får vi et meget nuanceret billede af Titan,” siger professor ved University of California Imke de Pater, som har taget del i observatio­nerne, til Berkeley News.

I 2027 vil NASA sende en ny mission til Titan, som vil gå under navnet Dragonfly. Missionen bliver ubemandet og vil foregå ved at sende en såkaldt multirotor, som er en slags avanceret drone, afsted for at vurdere, om Titan med sin saerlige kemi kan vise sig beboelig.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark