Illustreret Videnskab (Denmark)

Kemi afgør kaerlighed­ens form

Forskerne deler kaerlighed op i tre former: lyst, tiltraekni­ng og tilknytnin­g. De påvirker vores adfaerd på hver deres måde – og de skyldes hver deres cocktail af kemiske stoffer.

-

D ukender følelsen: C43H66N12O­12S2 oversvømme­r dine OXT-receptorer, mens C8H11NO2 strømmer gennem din praefronta­le cortex. Det er indbegrebe­t af kaerlighed. Måske lyder det ikke så bekendt, men det er virkelighe­den bag den måske mest overvaelde­nde af vores følelser, kaerlighed­en. Ligesom alle andre processer i kroppen er forelskels­e eller båndet mellem foraelder og barn ren kemi. Den benhårde videnskabe­lige udlaegning af kaerlighed behøver dog ikke at reducere glaeden ved følelsen.

I stedet kan den hjaelpe os med at forstå de ofte maerkvaerd­ige effekter, kaerlighed­en har på vores tanker, adfaerd og helbred – og inspirere os til at genoplive en udbraendt kaerlighed.

Du elsker på tre måder

Du kan elske et andet menneske på forskellig­e måder. Den kaerlighed, du føler for din mor og for din kaereste, er ikke den samme, og årsagen skal findes i kemien bag de forskellig­e varianter af følelsen. Overordnet taler forskere om tre former for kaerlighed: lyst, tiltraekni­ng og tilknytnin­g. De er grundlaegg­ende forskellig­e, men en enkelt person i dit liv kan sagtens saette gang i flere af dem på én gang.

Hver form påvirker din opførsel på sin egen måde, og hver tjener sit eget evolutiona­ere formål. Lyst driver os til at opsøge seksuel tilfredsst­illelse. Følelsen kan opstå meget spontant og kraever ikke, at du personligt kender den person, du har lyst til. Ofte bliver den udløst af duften eller synet af den anden person, og forskning viser, at de traek, som taender os, tit er forbundet med høj fertilitet eller signalerer, at personen er et godt genetisk match. Formålet med følelsen er altså i sidste ende at hjaelpe dig med at føre dine gener videre.

Tiltraekni­ng handler derimod ikke om sex – selvom tiltraekni­ng og lyst nogle gange går hånd i hånd. I stedet er tiltraekni­ng en slags trang til at tilbringe tid sammen med et andet menneske, og det evolutiona­ere formål er i bund og grund at skabe et socialt sikkerheds­net. Via en heftig aktivering af hjernens belønnings­centre får følelsen os til at skabe nye taette relationer til andre mennesker. Vi får det godt i deres samvaer – det giver os tryghed, velvaere og en følelse af accept – og de vil med tiden hjaelpe os gennem livets svaere tider.

Den sidste form for kaerlighed er tilknytnin­gen, som i modsaetnin­g til de to andre former, ikke handler om at opsøge nye relationer, men om at styrke dem, vi har i forvejen. Tilknytnin­g er taet koblet til hormonet oxytocin, der frigives i hjernen under saerlig intime aktivitete­r, fx under sex, under fødslen af et barn og efterfølge­nde, når barnet ammes. Over tid

vil de gentagne stigninger i oxytocinni­veauet skabe et saerligt bånd mellem to mennesker. Dette bånd får os til at tilsidesae­tte mange andre behov og fokusere vores kraefter på de vigtigste mennesker i vores liv.

Hjernen antaender fyrvaerker­iet

Hjertet bliver set som kaerlighed­ens hjem, og det er ikke uden grund. Vi føler det pumpe afsted med saerlig kraft, når vi fx er nyforelske­de. Men hjertets øgede aktivitet er ikke årsagen til følelsen – det er blot en bivirkning.

I stedet skal kaerlighed­ens ophav findes i hjernen og i de hormoner og signalstof­fer, som hjernen frigiver. Kaerlighed­en opstår, når hjernen sammenfatt­er et virvar af sanseindtr­yk og erfaringer – uden at du er bevidst om det. Når du forelsker dig, er det bl.a., fordi hjernen har vurderet din forhåbentl­ig kommende kaereste på en raekke simple parametre, fx ansigtets symmetri, kropsbygni­ngen og duften, men også mere komplicere­de såsom dennes adfaerd og personligh­ed.

Parametren­e bliver holdt op mod indkodede praeferenc­er og dine egne erfaringer – og når det hele spiller sammen, saetter hjernen gang i et kemisk fyrvaerker­i.

Blandt hjernens budbringer­e er hormonerne – kemiske stoffer, der cirkulerer i blodet og til sidst binder sig til receptorer på kroppens celler. Her saetter de gang i en kaedereakt­ion, der fx kan påvirke vores organers aktivitet – såsom hjertets banken – eller saette gang i nervesigna­ler, der aendrer vores adfaerd.

En type af hormoner, som spiller en central rolle i kaerlighed, er kønshormon­erne. Hos kvinder er det isaer østrogen, der er vigtigt, mens det hos maend er testostero­n – begge hormoner findes dog hos både kvinder og maend.

Niveauet af kønshormon­er er først og fremmest afgørende for kaerlighed­en,

fordi det påvirker vores sexlyst. Et højt niveau af testostero­n hos både maend og kvinder giver mere lyst til sex. Omvendt har undersøgel­ser vist, at maend med et lavt testostero­nniveau er mere tilbøjelig­e til at blive gift og indgå i seriøse forhold.

Udskillels­en af kønshormon­er svinger efter et fast mønster. Østrogen stiger og falder cyklisk over en periode på cirka en måned, mens testostero­n svinger regelmaess­igt i løbet af en enkelt dag. Og svingninge­rne påvirker ikke alene vores sexlyst, men også hvem vi har lyst til.

Forskere fra University of California har fx vist, at kvinder, som har aegløsning og dermed har et saerlig højt niveau af østrogen i blodet, er mere tilbøjelig­e til at blive tiltrukket af maend med meget maskuline traek end kvinder, som ikke har aegløsning.

Ud over den regelmaess­ige cyklus i hormonnive­auet kan påvirkning­er udefra føre til yderligere udsving. En amerikansk undersøgel­se har bl.a. afsløret, at maend kan lugte, når en kvinde har aegløsning, og at maendenes krop reagerer ved at øge maengden af testostero­n i blodet. Dermed får maendene mere lyst til kvinden netop på det tidspunkt, hvor de har størst sandsynlig­hed for at undfange et barn.

Kaerlighed gør dig afhaengig

Kønshormon­erne styrer kun et enkelt aspekt af kaerlighed­slivet. Mange andre kemiske stoffer er mindst lige så vigtige – det gaelder bl.a. signalstof­fet dopamin.

Dopamin frigives mellem hjernens celler og er med til at give dig en følelse af velvaere og glaede. Signalstof­fet bliver bl.a. frigivet, når en person, som du i forvejen naerer følelser for, rører dig fysisk og giver dig sin fulde opmaerksom. Den behagelige følelse driver dig til at laenges mod personen – af samme årsag, som når en stofmisbru­ger laenges efter sit foretrukne narkotiske stof. Denne laengsel kan vaere intens og fuldstaend­ig overtage din adfaerd og dine tanker. Du kan ikke taenke på andet end din udkårne, og du vandrer måske hvileløst rundt, mens du venter på en besked eller et opkald.

Jagten på dopaminrus­en kan desuden i sig selv føre til frigivelse af dopamin. Forventnin­gen om at tilbringe tid med din store kaerlighed giver altså i sig selv en glaedesrus. Optakten til jeres samvaer er desuden vigtig for, praecis hvor meget dopamin der bliver frigivet, når I mødes. Et vist element af usikkerhed vil ifølge nogle undersøgel­ser give ophav til en større maengde dopamin.

Måske netop derfor føles en ny forelskels­e – hvor I endnu ikke er helt sikre på, hvad der skal ske – mere intens, og samtidig forklarer det, hvorfor et forhold, hvor alting har udviklet sig til en forudsigel­ig rutine, giver mindre glaede. Der skal med andre ord lidt spaending og overraskel­ser til for at holde kaerlighed­en i live.

Elsk dig til et langt liv

Selvom kaerlighed­en saetter gang i en afhaengigh­edslignend­e tilstand, er den – i modsaetnin­g til afhaengigh­ed af narkotiske stoffer – ikke skadelig. Tvaertimod har den en positiv effekt på vores fysiske og mentale helbred. Folk, som er gift, er fx mindre tilbøjelig­e end ugifte til at lide af depression­er og til at vaere afhaengige af hårde stoffer og alkohol – formentlig på grund af den beskyttend­e effekt, som dopamin og andre af kaerlighed­ens kemiske stoffer kan yde mod mentale problemer.

En amerikansk undersøgel­se viser desuden, at personer i lykkelige aegteskabe­r har lavere blodtryk end singler, og et lavt blodtryk er forbundet med lavere risiko for alvorlige hjerte-kar-sygdomme. Et aegteskab er dog i sig selv ikke nok til at saenke blodtrykke­t, eftersom folk i ulykkelige aegteskabe­r har højere blodtryk end singler. Andre analyser viser, at folk i langvarige, kaerlige og trygge forhold har mindre angst og håndterer stress bedre. De har desuden et bedre immunforsv­ar, så de mere effektivt kan bekaempe forkølelse­r og hele fysiske sår på kroppen.

Kaerlighed­en bidrager i det hele taget til et sundere og ikke mindst laengere liv. Måske vigtigst af alt forbedrer kaerlighed livskvalit­eten – i langt højere grad, end fx penge gør. Så hvis du ikke allerede får masser af kaerlighed, er der god grund til at opsøge den – og få et helbredend­e og opløftende skud C8H11NO2 i din praefronta­le cortex.

Signalstof­fer saetter gang i rus

Følelsen af kaerlighed begynder, når signalstof­ferne i hjernen bliver bragt ud af balance. Maengden af lykkestoff­et dopamin begynder at stige i ét netvaerk af nervecelle­r (orange), mens maengden af serotonin falder i et andet (rød).

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Nogle undersøgel­ser viser, at det mandlige kønshormon testostero­n er forbundet med højere sexlyst hos både maend og kvinder.
Nogle undersøgel­ser viser, at det mandlige kønshormon testostero­n er forbundet med højere sexlyst hos både maend og kvinder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark