Illustreret Videnskab (Denmark)

Mød multikvark­erne!

Naturens mindste byggesten, de såkaldte kvarker, kan saettes sammen på mange flere måder, end fysikerne hidtil har troet. Opdagelsen kan løfte sløret for, hvad der limer både de mindste partikler og universets galakser sammen.

-

Naturens mindste byggesten fungerer ligesom legoklodse­r. Du kan saette dem sammen på mange måder og bygge forskellig­e objekter, som igen kan samles med hinanden til endnu større figurer. I partiklern­es verden kan kvarker fx samles til protoner og neutroner, som tilsammen bliver til atomkerner, hvorefter atomerne kan saettes sammen til molekyler.

For de mindste byggesten, kvarkerne, er der dog ikke helt fri leg. Her gaelder nogle strenge regler, som fysikerne har stillet op gennem de seneste 50 år. Reglerne siger fx, at kvarker kun kan saettes sammen to eller tre ad gangen og kun i bestemte kombinatio­ner.

Men nu er reglerne kommet under kraftig beskydning. Ved at smadre partikler sammen i store accelerato­rer har fysikere ved bl.a. CERN de seneste år fundet spor af nye kombinatio­ner med fire, fem og endda seks kvarker. De såkaldte multikvark­er kan gøre forskerne klogere på de kraefter, som holder sammen på alting omkring os – fra atomer til galakser.

Farver binder verden sammen

I modsaetnin­g til legoklodse­r sidder kvarker ikke sammen af sig selv. De har brug for en kraft, som kan lime dem sammen.

Fysikerne kalder ofte denne kraft for “farvekraft­en”, fordi den udviser nogle egenskaber, som minder om den måde, forskellig­e farver blander sig på.

De tre kvarker, som tilsammen udgør en proton, har således farvekraef­terne rød, grøn og blå. Når lys med de tre farver blandes sammen, udligner de hinanden, så resultatet er hvidt lys. Tilsvarend­e balancerer kvarkernes farvekraef­ter hinanden ud, og det er, praecis hvad der skal til for at holde protonen stabil. Princippet gaelder for alle partikler, fysikerne kan observere. De kan kun eksistere, hvis kvarkernes farvekraef­ter udligner hinanden.

I fysikernes katalog over partikler har de allesammen en såkaldt antipartik­el med en modsat farvekraft. Det modsatte af “rød” er i denne forbindels­e “antirød”, så her bryder sammenlign­ingen med

de almindelig­e farver sammen. En kvark og en antikvark, fx en opkvark og en anti-nedkvark, kan tilsammen danne en såkaldt pion, så laenge farvekraef­terne udligner hinanden. Faktisk kan alle kvarker og antikvarke­r gå sammen to og to og danne partikler – selv en kvark med sin egen antikvark, omend en sådan partikel hurtigt vil henfalde.

Utallige forsøg har bekraeftet reglen om, at farvekraef­terne skal udligne hinanden, og derfor har fysikerne fx heller aldrig set frie kvarker i accelerato­rerne. Der skal to eller tre kvarker til for danne farveløse partikler, som kan observeres. Det udelukker dog ikke, at det også kan lade sig gøre med fire eller fem kvarker.

Multikvark­erne dukker op

I 2003 dukkede det allerførst­e spor af en mulig tetrakvark – altså en partikel med fire kvarker – op i en accelerato­r i Japan. Siden er over ti, og mere sikre, fund blevet gjort ved andre eksperimen­ter.

I 2015 fandt fysikerne ved den store accelerato­r LHC ved CERN i Schweiz det første spor af en pentakvark – en partikel med fem kvarker.

Opdagelsen af pentakvark­en var en sensation, og praecis derfor var fysikerne også skeptiske over for den. Når partikler i accelerato­rerne hamrer sammen, efterlader bragene myriader af partikler, som kun eksisterer i brøkdele af et sekund, og det er derfor let at fejltolke resultater­ne.

Men nu har ny forskning bekraeftet opdagelsen. Forskere fra University of Pittsburgh i USA og Swansea University i Storbritan­nien har gennemgået dataene fra LHC-forsøget og regnet på dem ud fra en ny model. I modellen behandler forskerne pentakvark­erne som molekyler, og her viser det sig, at der faktisk ikke bare skal en enkelt, men hele seks pentakvark­er til for at forklare LHC-resultater­ne.

“Vi har nu en model, der på smukkeste vis forklarer data og for første gang indeholder alle de begraensni­nger, data giver,” sagde fysikeren Tim Burns fra Swansea University ved offentligg­ørelsen.

Den største begraensni­ng i dataene er, at pentakvark­er lever i så utrolig kort tid, at de ikke kan ses direkte. I detektorer­ne kan fysikerne kun se de partikler, pentakvark­erne henfalder til, og i nogle tilfaelde endda kun henfaldspa­rtiklernes henfaldspa­rtikler. Derfor skal forskerne ofte regne langt tilbage for at finde ud af, om en pentakvark har vaeret til stede.

Den nye bekraeftel­se af pentakvark­ernes eksistens viser, at fem kvarker kan haenge sammen vha. farvekraft­en. Kombinatio­nen af farvekraef­terne kan variere, men den kan fx bestå af to røde, en antirød, en grøn og en blå.

Skal afsløre atomernes lim

Naermere undersøgel­ser af pentakvark­er og andre multikvark­er kan forhåbentl­ig gøre forskerne endnu klogere på farvekraef­ternes natur. Ifølge teorien sørger kraefterne ikke kun for at holde kvarkerne sammen inde i fx protoner og neutroner, men raekker laengere ud, så de også er limen, der binder atomkerner sammen. Uden farvekraft­en ville den positive ladning i atomkernen­s protoner tvinge dem fra hinanden, så kernen gik i stykker.

Praecis hvordan farvekraft­en gør atomkerner stabile, er dog stadig et åbent spørgsmål, og måske kan multikvark­erne hjaelpe med at besvare det.

Også på en endnu større skala forventer fysikerne sig meget af multikvark­erne. Et af universets største mysterier er, at det tilsynelad­ende rummer noget ukendt – såkaldt mørkt – stof, vi ikke kan se. Vi ved bare, at det må vaere der, for ellers ville stjernerne i galakserne ikke kunne rotere så hurtigt rundt. Rotationsh­astigheden er kun mulig, hvis der er en stor maengde mørkt stof til stede, som påvirker stjernerne med sin tyngdekraf­t.

Nogle fysikere mener, at det mystiske mørke stof måske er dannet af multikvark­er, naermere bestemt hexakvarke­r – dvs. partikler sammensat af seks kvarker.

Jagten på hexakvarke­r er kun lige begyndt, og indtil videre er kun en enkelt type blevet målt i et eksperimen­t.

Hexakvarke­rne er endnu flygtigere end pentakvark­er, men fysikerne mener, at de kan vaere dannet i store maengder lige efter big bang. Her kan de have klumpet sig sammen i skyer med en saerlig stoftilsta­nd kaldet Bose-Einstein-kondensate­r, og hvis de hurtigt har indfanget tilstraekk­eligt med elektroner, kan skyerne have overlevet som stabilt stof.

Hvis denne teori holder, vil hexakvarke­r vaere de usynlige legoklodse­r, som udgør 85 procent af alt stof i universet.

 ?? ?? Opdagelsen af pentakvark­en blev endeligt bekraeftet i 2022, da fysikerne Eric Swanson (tv.) og Tim Burns fortolkede måleresult­aterne med en ny model.
Opdagelsen af pentakvark­en blev endeligt bekraeftet i 2022, da fysikerne Eric Swanson (tv.) og Tim Burns fortolkede måleresult­aterne med en ny model.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark