Illustreret Videnskab (Denmark)

Livet har søgt tilflugt i skyerne

I dag er Venus en ekstremt ugaestfri ørken, men sådan har det ikke altid vaeret. Engang havde planeten måske forudsaetn­ingerne for liv, og da temperatur­en steg, kan hårdføre organismer have fundet et hjem i skyerne.

-

Besøg den glohede ørken, hvor temperatur­en aldrig kommer under 460 °C, og maerk den tunge luft, der føles, som om du var 900 m under vandet. Selv den dygtigste rejsearran­gør ville have svaert ved at saelge Venus som destinatio­n. Men nu vil forskere sende et rumfartøj dertil – for at lede efter liv.

En løbsk drivhuseff­ekt har forvandlet den engang temperered­e klode til et rent helvede. Umiddelbar­t virker det tosset at søge efter liv så ugaestfrit et sted, men ikke for forskere fra det amerikansk­e universite­t Massachuse­tts Institute of Technology (MIT).

De mener nemlig, at det ville vaere muligt for mikroorgan­ismer at trives i skyerne højt oppe over den ubeboelige overflade.

Nu sender forskerhol­det en mission afsted for at afgøre, om de har ret.

Planen er at lade en lille rumsonde dale ned igennem det taette skydaekke, hvor den skal lede efter livstegn i de små dråber, skyerne består af.

MIT-holdet har allieret sig med det private rumfartsfi­rma Rocket Lab, som står for raketten og rumfartøje­t, der skal bringe sonden sikkert til Venus. Firmaet satser på opsendelse allerede i maj 2023.

En opdagelse af levende organismer svaevende over Venus’ overflade ville vaere den største videnskabe­lige sensation nogensinde – og ikke kun fordi det ville vaere første gang, vi fandt liv uden for Jorden.

Venus kan have vaeret våd

Venus er den planet, der kommer taettest på Jorden i sin bane om Solen, og det er samtidig den, der minder mest om vores egen planet i størrelse og opbygning. Alligevel er det flere årtier siden, den er blevet besøgt af en sonde, der er dykket ned gennem atmosfaere­n.

Venus er ikke blevet naerstuder­et siden 1985 i forbindels­e med den sovjetiske mission Vega 2. På Mars kører adskillige rovere rundt og undersøger de røde klipper, mens Venus har måttet nøjes med rumsonder, der kredser om planeten i en afstand af flere hundrede kilometer.

Mange astronomer har ment, det var på høje tid, at Venus blev naerstuder­et igen, og nu lysner det. I det kommende årti vil en god håndfuld missioner kom

me på besøg. De skal bl.a. afgøre, om planeten engang har haft et ocean på overfladen, og finde ud af, hvorfor drivhuseff­ekten løb løbsk og forvandled­e Venus til Jordens “onde tvilling”.

Forskerne ved, at temperatur­en på Venus engang har vaeret meget lavere end i dag, og ved hjaelp af komplicere­de klimamodel­ler har de forsøgt at skrue tiden tilbage og finde ud af, om planeten engang kan have vaeret våd og haft en temperatur, som tillod liv at opstå.

Men forskellig­e computermo­deller giver hver deres resultater, så det er bydende nødvendigt at sende sonder til Venus for at rekonstrue­re planetens fortid.

MITforsker­ne vil dog ikke nøjes med at undersøge, om Venus engang har vaeret beboelig. De vil vide, om der stadig er liv.

Bakterier lever i Jordens skyer

Intet kan overleve på overfladen af Venus i dag – men måske er livet i form af sejlivede mikroorgan­ismer flygtet op i luften, i takt med at det flydende vand forsvandt fra den stadig varmere planet.

Højt oppe i skyerne, i en højde af 50 km, er trykket, omtrent som vi kender det ved Jordens overflade, og temperatur­en er faldet til ca. 60 °C – stadig varmt, men dog udholdelig­t for visse mikroorgan­ismer.

I modsaetnin­g til Jordens omskifteli­ge atmosfaere er Venus konstant daekket af kilometert­ykke skyer. Her ville mikroorgan­ismer altså kunne have et stabilt og uforanderl­igt hjem.

Faktisk er bakterier og gaerceller i stand til at leve i skyerne på Jorden, og idéen om liv i Venus’ atmosfaere har da også vaeret i omløb siden 1960’erne.

I 2020 fik teorien fornyet vind i sejlene, da et hold astronomer ved hjaelp af store radioteles­koper fandt spor efter den kemiske forbindels­e fosfin i Venus’ atmosfaere. Fosfin kan vaere tegn på liv, og derfor blev det en stor nyhed.

Opdagelsen var kontrovers­iel, og der er blevet sat spørgsmåls­tegn ved målingerne, som er ret usikre. Men interessen for at søge efter liv på Venus er ikke aftaget – også selvom det må vaere et surt liv.

Hvor Jordens skyer består af vanddråber, menes skyerne på Venus nemlig at bestå af små dråber koncentrer­et svovlsyre.

Så staerk en syre ville aetse sig gennem huden på et menneske, og vi kender ikke til nogen form for liv, der kan overleve i en dråbe svovlsyre. Men måske har evolutione­n givet mikroorgan­ismerne på Venus et overlevels­estrick, der neutralise­rer den staerke syre.

Den slags mikroorgan­ismer er ikke helt utaenkelig­e, for vores eget fordøjelse­ssystem rummer bakterier, der benytter sig af en lignende mekanisme – de udskiller ammoniak, som neutralise

 ?? ??
 ?? ?? Det private rumfartsfi­rma Rocket Lab skal sende sonden Photon til Venus med sin lille 18 m høje Electron-raket.
Det private rumfartsfi­rma Rocket Lab skal sende sonden Photon til Venus med sin lille 18 m høje Electron-raket.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark