Illustreret Videnskab (Denmark)

Kan Jorden løbe tør for vand?

Hvor meget vand findes der på Jorden, når både saltvand, ferskvand og is regnes med? Og er den samlede vandmaengd­e konstant?

-

Den samlede maengde vand på Jorden har varieret gennem den geologiske historie og gør det fortsat.

I dag rummer Jorden ca. 1386 milliarder kubikkilom­eter vand. Tallet omfatter vandet i have, søer og floder samt grundvand, vanddamp i atmosfaere­n og det frosne vand i gletsjere og iskapper.

I Jordens barndom – for omkring fire milliarder år siden – blev store vandmaengd­er tilført ved, at isholdige kometer slog ned og sørgede for, at kloden blev en blå planet. Siden er den slags begivenhed­er blevet vaesentlig­t sjaeldnere, og i dag befinder vi os i en epoke, hvor Jorden gradvist mister vand.

Vandtabet skyldes, at partikler ind imellem undslipper Jordens tyngdekraf­t og stikker af til rummet. Det gaelder isaer de lette brintatome­r, som sammen med ilt indgår i vandmoleky­ler. Hver gang atmosfaere­n taber brint, mister vi derfor en af vands byggeklods­er.

Beregninge­r viser, at vi taber ca. tre kg brint i sekundet. Med det tempo vil Jorden løbe tør for vand om tre milliarder år – men det vil vel at maerke kun ske, hvis vi ikke modtager nye forsyninge­r.

Et nyt vandtilsku­d behøver ikke komme ude fra rummet – det kan også leveres fra Jordens indre. I over 50 kilometers dybde findes vand bundet i mineraler, som vi normalt ikke regner med til vandkredsl­øbet. En del af vandet stammer helt tilbage fra Jordens dannelse, mens resten indgår i en langsommel­ig geologisk udveksling mellem overfladen og den dybe undergrund.

Når Jordens tektoniske plader synker ned i dybet og smelter, frigiver mineralern­e de bundne vandmoleky­ler, som derefter via vulkanudbr­ud kan vende tilbage til overfladen.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark