Illustreret Videnskab (Denmark)

En af universets største gåder er inde i os selv

-

Big bang satte det hele i gang. Tyngdekraf­ten klumpede stoffet i universet sammen til planeter og stjerner i galakser. Fusionspro­cesser i stjernerne og eksplodere­nde supernovae­r spredte tunge grundstoff­er til planeter som Jorden, hvor interessan­t kemi og biologi derfor kunne opstå.

Livet opstod og udviklede sig over millioner af år blandt mange andre ting til mennesker, som nu er gået i sving med at løse gåden om, hvem de selv og resten af naturen er. Mageløst.

Menneskets bevidsthed giver med andre ord selve naturen mulighed for at se på og undersøge sig selv.

Sådan lyder en urimelig overfladis­k beskrivels­e af snart 14 milliarder års historie – og hermed på forhånd en undskyldni­ng for manglen på detaljer til den forhåbentl­ig tilgivende laeser.

I dette nummer kan du på siderne 20-27 laese om forskernes forsøg på at løse gådernes gåde: Hvad er bevidsthed­en, nogle kalder det for sjaelen, der gør vores legemer selvbevids­te og nysgerrige?

Skyldes bevidsthed­en noget totalt ukendt eller er den blot en konsekvens af vores fysiologi, for eksempel at mange hjernecell­er er samlet på et lille område i geléklumpe­n under pandebrask­en? Et såkaldt emergent faenomen, der giver summen af dele nye og mere komplicere­de egenskaber end de enkelte – som når en flok af fugle eller en stime af fisk kan opføre sig anderledes og samlet set få andre egenskaber end den enkelte fugl eller fisk.

Forskernes bestraebel­ser i den hidtil mest omfattende undersøgel­se af den mest overbevise­nde bolig for bevidsthed­en – hjernen – giver måske svaret.

 ?? ??
 ?? Jonas Rathje ⁄ chefredakt­ør ??
Jonas Rathje ⁄ chefredakt­ør

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark