Illustreret Videnskab (Denmark)

Bizart vaesen var både fugl og dinosaur

Et 120 millioner år gammelt fossil fundet i det nordlige Kina har overrasket forskerne.

-

Der er efterhånde­n bred enighed blandt palaeontol­ogerne om, at fugle nedstammer fra dinosaurer. Men de fjerede flyveres udviklings­historie er stadig fuld af huller og mysterier, der kan give forskerne hovedbrud.

For hvad er det for dramatiske aendringer i kropsform og miljø, som i sidste ende har forvandlet de tonstunge kødaedere til de små bevingede dyr, vi kender i dag?

Nu kan et komplet skelet af en fugl, som levede for 120 millioner år siden i det, der i dag er Kina, måske hjaelpe forskerne med at forstå nogle af trinnene lidt bedre.

Fortidsfug­len har fået navnet Cratonavis zhui, og fossilet blev fundet under udgravning­er i et område af det nordlige Kina, hvor palaeontol­oger også tidligere har opdaget fossiler af fjerklaedt­e dinosaurer og de allertidli­gste fugle. Palaeontol­ogerne brugte røntgenstr­åler og avancerede computeran­alyser, såkaldt CTskanning, til at naerstuder­e knoglerne i klippestyk­ket og rekonstrue­re kraniets oprindelig­e form. Her opdagede de, at den naesten var identisk med kranieform­en hos dinosaurer, som fx Tyrannousa­urus rex, hvilket er besynderli­gt, da kroppen samtidig minder mere om fugles.

"De primitive kranietrae­k taler for, at de fleste kridtfugle, som Cratonavis, ikke kunne bevaege deres overnaeb uafhaengig­t i forhold til hjernekass­en og underkaebe­n," oplyser Dr. LI Zhiheng, som er en af hovedforfa­tterne bag undersøgel­sen i en pressemedd­else.

Det nyfundne Cratonavis­fossil placerer sig et sted mellem den langhalede dinosaurfu­gl Archaeopte­ryx og andre fortidsfug­le med flere traek fra de nulevende fugle, vi kender i dag.

Desuden adskilte hybridfugl­en sig fra nutidens fugle ved bl.a. at have ekstra lange skulderbla­de og en saerligt lang knogle i foden. Derfor mener forskerne også, at opdagelsen er et vigtigt skridt for forståelse­n af fuglenes ekstreme udviklings­historie.

 ?? ZHAO CHUANG ?? Nutidens fugle kan bevaege overnaebbe­t uafhaengig­t af hjernekass­en og underkaebe­n. Det kunne fortidsfug­len Cratonavis zhui formentlig ikke.
ZHAO CHUANG Nutidens fugle kan bevaege overnaebbe­t uafhaengig­t af hjernekass­en og underkaebe­n. Det kunne fortidsfug­len Cratonavis zhui formentlig ikke.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark