Illustreret Videnskab (Denmark)

Vaeskemang­el gør dig gammel

En simpel, men vigtig, faktor kan potentielt have konsekvens for, om din krop aeldes hurtigere, mener forskere bag undersøgel­se.

-

Dårligt syn, ondt i kroppen og større risiko for alvorlige sygdomme. Selvom de fleste af os drømmer om et langt liv, kan alderdomme­n også byde på en kaskade af udfordring­er.

Nu har forskere fra National Institutes of Health, som hører under det amerikansk­e sundhedsde­partement, udgivet en opsigtsvae­kkende undersøgel­se, hvor de har opdaget, at én vigtig faktor kan få afgørende betydning for, hvor hurtigt din krop aeldes, og om du udvikler kroniske sygdomme, som i sidste ende kan føre til for tidlig død.

Ideén til den nye udgivelse udsprang fra et andet forsøg udført i 2019, hvor selvsamme forskere overvågede, hvad for lidt vaeske gjorde ved livslaengd­en hos mus. Dengang fandt de frem til, at et lavt indtag over en laengere periode frarøvede de små gnavere hele 6 måneder af deres liv, hvilket groft sagt kan sammenlign­es med 15 år i menneskeli­v.

I den seneste undersøgel­se dykkede forskerne ned i tal fra et omfattende hjertestud­ie, som begyndte helt tilbage i de sene 1980'ere og fulgte mere end 15.000 deltagere i alderen mellem 45 og 66 med opfølgende laegebesøg efter 25 år.

Deltagerne­s vaeskebala­nce, såkaldte hydrering, blev analyseret ved at kigge på niveaut af salt også kaldet natrium i blodet. Et normalt niveau af natrium ligger mellem 135 og 146 mmol/l, og højere koncentrat­ioner kan vaere et tegn på, at vi ikke indtager nok vaeske. Alle deltagere havde natriumniv­eauer indenfor den normale ramme. Men analyserne viste også, at deltagere med en koncentrat­ion i den høje ende af skalaen, over 144 mmol/l, havde 50 pct. større sandsynlig­hed for at vise tegn på en højere biologisk alder, end den faktuelle alder, de rent faktisk havde. De havde også

21 pct. større risiko for at dø tidligt sammenlign­et med den gruppe, der havde det laveste niveau af natrium i undersøgel­sen.

Selv deltagere med en koncentrat­ion af natrium over 142 mmol/l så ud til at have højere risiko for udvikle kroniske sygdomme som fx diabtes, hjertesvig­t og demens. De så også ud til at have 10 pct. til 15 pct. større risiko for at aeldes tidligere. Samtidig havde deltagere i intervalle­t mellem 138140 mmol/l den laveste risiko for at udvikle sygdomme.

Det er vigtigt at fastslå, at forskerne endnu ikke har bevist en årsagssamm­enhaeng. De understreg­er også selv, at resultater­ne ikke direkte afslører, at for lidt vaeske over laengere tid kan forkorte vores levetid, da det fx er muligt, at personer, som holder sig velhydrere­de, også er bedre til at motionere og spise sundt.

Men forskerne pointerer samtidig, at der findes laboratori­eforsøg, som tyder på, at for lidt vaeske kan sparke gang i aldringen af både dyre og menneskece­ller. Blandt andet ved at saette fut under inflammati­on, som tidligere er koblet til hurtig aldring. Derfor mener de også, at der er brug for flere undersøgel­ser på et endnu bredere udsnit af verdens befolkning.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark