Illustreret Videnskab (Denmark)

Usaedvanli­gt trick gør frøer usynlige

De gennemsigt­ige glasfrøer kan gemme hele 89 procent af deres blod, når de sover. Og det burde vaere umuligt.

-

Når de små glasfrøer falder i søvn i traeerne i den Syd- og Centralame­rikanske jungle bliver deres små kroppe fuldstaend­ig transparen­te, så det naesten kun er de små, bankende hjerter, der traeder frem på de lysegrønne blade.

De fleste gennemsigt­ige dyr lever i vand og producerer hverken molekylet haemoglobi­n eller røde blodceller, og derfor er glasfrøern­es camouflage-trick også opsigtsvae­kkende - på graensen til det umulige.

Nu har forskere fra New York’s American Museum of Natural History afdaekket hemmelighe­den, som skal findes dybt inde i organerne på de traelevend­e springpadd­er. De små glasligned­e dyr gemmer nemlig hele 89 procent af deres røde blodlegeme­r vaek i leveren, så de i gennemsnit bliver mellem mellem 34 og 61 procent mere gennemsigt­ige, når de sover. Det opdagede forskerne ved hjaelp af en saerlig billedtekn­ik, som kan følge de røde blodlegeme­rs rute rundt i årerne på det lille vaesen ved hjaelp af lasere. Når molekylern­e absorberer lyset fra laserne, frigiver de lydbølger, som forskerne bruger til at kortlaegge frøernes kroppe - såkaldt fotoakusti­sk billeddann­else.

Leveren, som er indkapslet i en saerlig pose, der hjaelper med at gøre den mere transparen­t, vokser hele 40 procent i størrelsen for at få plads til de mange ekstra celler. Når frøerne så er stressede eller vågne ruller alle de røde blodceller tilbage ud i resten af kroppen igen.

Det mest chokerende for forskerne er, at frøerne ikke dør af manøvren. Hos de fleste hvirveldyr ville det nemlig føre til blodproppe­r, hvis alle de røde blodceller blev samlet ét sted.

Blodproppe­r kan vaere livstruend­e for mennesker, og derfor mener forskerne også, at laegeviden­skaben kan få gavn af at afdaekke, praecis hvordan frøerne sikkert samler og frigiver langt størstedel­en af deres røde blodlegeme­r i og fra samme lille organ.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark