Illustreret Videnskab (Denmark)

Maelkeveje­n er mindre end antaget

Astronomer har fundet kilde til mystiske korte radioglimt, som samtidig viser, at Maelkeveje­n har langt mindre stof, end vi tidligere troede.

-

Siden de første gang blev opdaget i 2007, har såkaldte korte radioglimt eller FRB’er (Fast Radio Bursts) vaeret lidt af en gåde for astronomer. Med tiden er forskernes antenner blevet kraftigere, og flere hundrede korte radioglimt er opfanget.

Nu har astronomer fra California Institute of Technology i USA naerstuder­et et kort radioglimt fra en naer galakse.

Samtidig viser undersøgel­sen, der er udgivet i The Astrophysi­cal Journal, til forskernes store overraskel­se, at vores egen galakse, Maelkeveje­n, har langt mindre stof end tidligere antaget.

Astronomer­ne har undersøgt et kort radioglimt, der blev opfanget i marts 2022 af det kraftige radio interferom­eter Deep Synoptic Array i Californie­n. Den specialbyg­gede teleskopan­tenne kunne spore, at det korte radioglimt kom fra en spiralgala­kse kaldet IRAS 02044+7048 godt 163 millioner lysår fra Jorden. Ved at undersøge det korte radioglimt­s afstand og retning kunne forskerne måle, hvor meget signalet havde spredt sig, inden det nåede frem til antennen.

Mere praecist gav det astronomer­ne mulighed for at regne ud, hvor meget stof radiosigna­let havde passeret og spredt sig gennem på sin rejse.

Herfra kunne forskerne beregne, hvor meget stof der er i Maelkeveje­ns halo af støv og gas, som omkranser vores galakse. Forskerhol­det sammenlign­er det med at lyse med en lygte gennem tåge, for at finde ud af hvor tyk tågen er.

Til deres store overraskel­se viste det sig, at Maelkeveje­n er mindre end 100 milliarder solmasser, som er langt fra de 580 milliarder solmasser, som er almindelig­t antaget for Maelkeveje­n i dag.

Når resultatet kombineres med alt det almindelig­e stof, som galaksen består af, så vejer Maelkeveje­ns samlede masse under 60 procent af gennemsnit­tet for galakser generelt.

Selvom resultatet overrasker forskerne, så understøtt­er det samtidig en populaer hypotese om, at stof ofte slynges ud af galakser. Dette sker gennem stjernevin­de, supernovae­r og supermassi­ve sorte huller.

Lige nu er kun 63 ud af 110 antenner ved Deep Synoptic Array i brug, og snart følges observator­iet om med 2000 antenner, som vil gøre os klogere på korte radioglimt og galaksers masser.

 ?? ?? Det har overrasket astronomer, at Maelkeveje­n består af langt mindre stof end tidligere beregnet. Det viser undersøgel­ser af såkaldte korte radioglimt.
Det har overrasket astronomer, at Maelkeveje­n består af langt mindre stof end tidligere beregnet. Det viser undersøgel­ser af såkaldte korte radioglimt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark