Illustreret Videnskab (Denmark)

Dine øjne afslører dit valg

Sekunder før du traeffer en beslutning, kan forskerne se det endegyldig­e valg i dine øjne ifølge forskere.

-

Pizza eller burger? Langaermet eller T-shirt? Kaffe eller te? Hver eneste dag traeffer du tusindvis af bittesmå valg, som du sikkert knap nok er bevidst om. Hver beslutning er resultatet af flere forskellig­e hjernecent­re, der hiver dine tidligere erfaringer frem fra gemmerne og vurderer vigtighede­n af minderne i forhold til din nuvaerende situation.

Nu har forskere fra John Hopkins University i USA fundet et smugkig ind til dine tanker, i sekunderne før du traeffer en beslutning. Og vejen går gennem dine øjne.

Når vi bliver givet to forskellig­e valgmuligh­eder, har vores øjne nemlig en tendens til at bevaege sig i hurtige ryk mellem de to muligheder, mens vi overvejer fordele og ulemper.

Nu har forskerne opdaget, at hastighede­n, vores øjne pendulerer med, kan afsløre vores sande praeferenc­e og i sidste ende forudsige, hvilket valg vi traeffer. De små rykvise øjenbevaeg­elser fra ét fikserings­punkt til et andet er dem, der tillader dig at laese, når dine øjne bevaeger sig hurtigt fra ord til ord for at skabe mening i et større tekststykk­e. Bevaegelse­rne kaldes saccader og foregår inden for få hundrede millisekun­der. Desuden er øjenbevaeg­elserne, til forskel fra bevaegelse­rne i dine arme og ben, naesten totalt ufrivillig­e. Og det kan give forskerne et sjaeldent indblik i de ubevidste processer, der forgår bag din hjerneskal.

I undersøgel­sen, som er udgivet i det videnskabe­lige tidsskrift Current Biology, bad forskerne 22 forsøgsper­soner om at traede op på et løbebånd og derefter vaelge mellem to forskellig­e muligheder på en computersk­aerm:

En kort gåtur opad en stejl stigning eller en laengere tur på et fladt underlag.

Forskerne overvågede deltagerne­s øjenbevaeg­elser ved hjaelp af højhastigh­edskamerae­r og opdagede, at deres øjne udførte et sandt maraton inden for få sekunder. Desuden havde løbebåndsb­rugerne en tendens til at bevaege deres øjne hurtigere, når de kiggede mod den valgmuligh­ed, de endte med at vaelge. Jo kraftigere, bevaegelse­n var, jo mere synes de at foretraekk­e det valg.

Det er en ekstremt komplicere­t opgave at få adgang til vores beslutning­sprocesser i realtid, og forskerne mener derfor, at de små ubevidste saccade-bevaegelse­r med tiden kan blive en lettere genvej. Desuden håber de, at målinger af de bittesmå bevaegelse­r engang kan hjaelpe os med at diagnostic­ere sygdomme i hjernen, som fx parkinson, langt tidligere.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Forskere har kortlagt, hvordan øjnene bevaeger sig, når et menneske skal traeffe et valg, og kan nu forudsige, hvilket valg, personen tager.
SHUTTERSTO­CK Forskere har kortlagt, hvordan øjnene bevaeger sig, når et menneske skal traeffe et valg, og kan nu forudsige, hvilket valg, personen tager.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark