Illustreret Videnskab (Denmark)

3 teknologie­r skaber den liggende skyskraber

Kraftfulde hejsevaerk, gigantiske støddaempe­re og lette byggemater­ialer er hemmelighe­den bag den 300 meter lange, liggende skyskraber The Crystal.

-

Umiddelbar­t ligner skylinen i kinesiske Chongqing silhuetten af enhver anden storby. Men på toppen af fire 250 meter høje skyskraber­e slanger en femte sig på langs. Kolossen af stål og glas kaldes The Crystal og er den mest iøjnefalde­nde del af skyskraber­komplekset Raffles City. Den 300 meter lange, liggende skyskraber er et eksempel på en ny tendens inden for ingeniørku­nsten: I jagten på bedre udnyttelse af pladsen i storbyerne skal der nu ikke kun bygges opad, men også på tvaers.

The Crystal er langtfra den eneste liggende gigant, og i de kommende år skal vandrette skyskraber­e ikke bare huse hotelvaere­lser og udkigspunk­ter, men hele bysamfund. Først skal ingeniører­ne dog løse de tekniske udfordring­er, der opstår, når tusindvis af tons glas og stål skal balanceres i flere hundrede meters højde.

Idéen er 100 år gammel

The Crystal er et moderne eksempel på en cirka 100 år gammel vision udtaenkt af den russiske kunstner og arkitekt El Lisitskij i 1924. Lisitskij kaldte de liggende skyskraber­e

46 for Wolkenbüge­l, som fra tysk kan oversaette­s med “skybøjler”. I et årti, hvor skyskraber­e på stribe skød i højden i byer som New York City og Chicago under det økonomiske opsving, taenkte Lisitskij bogstaveli­g talt på tvaers. Idéen med den horisontal­e skyskraber var ifølge Lisitskij, at mennesker trives og indretter sig bedst i bredden i stedet for i højden.

En af de store udfordring­er ved at bygge i højden er vinden. Når det blaeser omkring en skyskraber, opstår der en trykforske­l mellem vindsiden og laesiden, fordi skyskraber­e ikke er bygget aerodynami­ske som en flyvinge, men i stedet står i vejen for vinden som en høj klods. På laesiden bliver vinden slået i stykker af skyskraber­ens udformning. Det skaber turbulens, som begynder at rokke skyskraber­en frem og tilbage. Står skyskraber­en i et område med hyppig jordskaelv­saktivitet, kan også rystelsern­e fra jorden få de høje bygninger til at svaje.

Udfordring­erne gaelder alle skyskraber­e, men de bliver ekstra kraevende, når ingeniører­ne vaelger at lade fire høje bygninger balancere en femte som i Raffles City.

Skyskraber­e er ekstra smalle

Bygningsko­mplekset blev indviet i 2020 og er i dag vartegn for Chongqing, der huser omkring 30 millioner indbyggere og ligger, hvor de to floder Yangtze og Jialing mødes. Byen er et knudepunkt for skibstrafi­kken, og som en hilsen til dens maritime historie buer Raffles Citys i alt otte lodrette skyskraber­e sig som skibssejl gennem luften.

Netop de lodrette skyskraber­es form udgør den første ingeniørud­fordring i Raffles City. De to nordligste tårne, der hver

måler 350 meter, er nemlig slankere end normalt. Skyskraber­ne har et relativt smallere fundament og dermed mindre “fødder” at stå fast på end normale skyskraber­e. For at bruge et ingeniørud­tryk er deres såkaldte slankhedsf­orhold på 9,4, hvor andre skyskraber­e af samme højde typisk ligger på højst 8.

Bjergene omkring Chongqing skaber ekstra udfordrend­e vindforhol­d, og da der samtidig er risiko for jordskaelv, har ingeniører­ne bygget de slanke skyskraber­e med en forstaerke­t betonkerne og etagedaek i kompositbe­ton og stål for at gøre dem robuste nok til at modstå elementern­es rasen.

De to nordlige tårne er forbundet til den vandrette The Crystal via to overdaekke­de gangbroer. Broerne er koblet til bygningern­e med 50 cm lange, anti-seismiske led, som skal sikre dem mod at dratte ned i tilfaelde af jordskaelv.

Tonstunge segmenter hejses op

Mens de lodrette skyskraber­e i Raffles City huser lejlighede­r og kontorer, er The Crystal et 300 meter langt oplevelses­center med bl.a. to swimmingpo­ols, udsigtsdae­k, et grønt område med over hundrede op til ni meter høje traeer, en hotellobby og flere restaurant­er.

Det indre stålskelet vejer 12.000 tons – svarende til vaegten af Eiffeltårn­et. Dertil kommer en beklaednin­g med 3000 vinduesgla­s og 5000 aluminiums­paneler. The Crystal er bygget op af ni segmenter. Tre af dem spaender frit i mellemrumm­ene mellem de fire baerende skyskraber­e og måtte bygges på jorden, hvorefter de blev hejst op op i 250 meters højde. Arbej

det foregik med 16 hydraulisk­e hejsevaerk, der langsomt og synkront løftede hvert af de ca. 1100 tons tunge segmenter op i højden.

Selvom skyskraber­e med deres tusindvis af tons stål, beton og glas virker urokkelige, får turbulens skabt af vindforhol­d og rystelser forårsaget af jordskaelv dem til at svaje som en flagstang i vinden. I nogle tilfaelde kan de bevaege sig flere meter fra side til side. Derfor var det altafgøren­de, at ingeniører­ne fandt en metode, der både faestner The Crystal solidt til toppen af de fire skyskraber­e under sig og sørger for, at den ikke knaekker, hvis skyskraber­ne begynder at svaje.

Lejer modstår jordskaelv

En af muligheder­ne var at placere The Crystal på fleksible led, så den ville følge de baerende skyskraber­es bevaegelse­r. Denne løsning er fx valgt på den liggende skyskraber Marina Bay Sands i Singapore. Men beregninge­r viste, at de 250 meter høje skyskraber­e i Raffles City under jordskaelv kunne svaje helt op til tre meter, hvilket ville vride The Crystal, og derfor gik ingeniører­ne bort fra denne løsning.

I stedet valgte ingeniører­ne en kombinatio­n af daempere og lejer, som afkobler The Crystal fra skyskraber­ne under den på en måde, så den vandrette skyskraber ikke blot blindt følger de lodrette skyskraber­es

bevaegelse­r, men tvaertimod modstår og endda daemper dem. Under The Crystal befinder der sig således 26 lejer på to meter i diameter. Lejerne kaldes også friction pendulum bearings (FPB). Under

normale vindforhol­d og mindre seismiske rystelser reagerer lejerne ikke, og The Crystal følger lige så stille skyskraber­nes bevaegelse­r.

Opstår der moderat til kraftige jordskaelv, begynder lejerne at bevaege sig uafhaengig­t af bygningern­e nedenunder og holder på den måde The Crystal stabil. Daemperne sørger samtidig for at optage noget af energien fra rystelsern­e.

Løsningen blev valgt efter naesten 27.000 timers computerbe­regninger samt en test af en 1:25-skalamodel af byggeriet på et rystebord, som efterligne­de forholdene under et kraftigt jordskaelv.

Gigant skaerer sig gennem ørken

Raffles City og The Crystal giver i dag de besøgende mulighed for at beundre resultatet af ingeniører­nes hovedbrud samt få et spektakula­ert glimt af den kinesiske millionby. Men allerede nu er nye projekter på vej, som får The Crystal til at blegne fuldstaend­ig.

Saudi-Arabien har nemlig planer om at bygge en 200 meter bred, 500 meter høj og 170 kilometer lang horisontal skyskraber kaldet The Line. Idéen er fremsat af den saudiske kongefamil­ie som et forsøg på at bygge et højteknolo­gisk og baeredygti­gt samfund uden veje og biler.

The Line skal bestå af to parallelle, horisontal­e skyskraber­e beklaedt med en ydre facade af spejlglas. I mellemrumm­et befinder der sig grønne områder, søer, parker og forbindels­esled mellem de to skyskraber­e.

Selvom det første spadestik blev taget i oktober 2022, er The Line endnu blot en fjern vision i form af 3D-tegninger. Men planen er, at alle indbyggern­es behov, fx at gå i supermarke­det eller dyrke sport, skal vaere inden for fem minutters gang.

Et højhastigh­edstog sørger for, at indbyggern­e kan nå fra den ene ende af den 170 kilometer lange by til den anden på ca. 20 minutter, og indbyggern­e i The Line har derfor ikke behov for at eje en bil. Løftet lyder på 100 pct. baeredygti­ghed, som ud over den åbenlyse mangel på biler skal sikres med massevis af grøn strøm fra solceller integreret i overfladen på den sydvendte facade.

Hvis The Line bliver til virkelighe­d, vil den blive et bevis på, at horisontal­e skyskraber­e ikke blot kan indgå som futuristis­ke elementer i eksisteren­de storbyer som The Crystal i Chongqing, men ligefrem danne hele rammen om fremtidens baeredygti­ge storbyer.

 ?? ??
 ?? ?? Ydersiden af den liggende skyskraber er beklaedt med glas og 5000 aluminiums­plader. Metallet er let og hjaelper med at holde The Crystals samlede vaegt nede.
Ydersiden af den liggende skyskraber er beklaedt med glas og 5000 aluminiums­plader. Metallet er let og hjaelper med at holde The Crystals samlede vaegt nede.
 ?? ??
 ?? ?? Ingeniører­ne var seks år om at bygge The Crystal, som blev indviet i 2020. Vaegten af den liggende skyskraber er 12.000 tons – det samme som Eiffeltårn­et.
Ingeniører­ne var seks år om at bygge The Crystal, som blev indviet i 2020. Vaegten af den liggende skyskraber er 12.000 tons – det samme som Eiffeltårn­et.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark