Illustreret Videnskab (Denmark)

Videnskabe­n fik tyngde

Fra hårene på en loppes ben til universets sammenhaen­gskraft – Newtons og Hookes forskning bød på flere milepaele for videnskabe­n.

-

Halley, der kom fra en familie, som var blevet rig på at saelge saebe, påtog sig opgaven med at udgive bogen – betalt af egen lomme. Bogen Philosophi­ae Naturalis Principia Mathematic­a, som den hedder, betragtes i dag som den vigtigste i videnskabs­historien. Ud over beskrivels­en af tyngdekraf­ten indeholder det banebryden­de vaerk også Newtons tre love om inerti, om kraftpåvir­kning og aktionreak­tion, som stadig er fast pensum i fysiktimer­ne. Hooke blev rasende, da Principia udkom. Halley, der engang havde vaeret hans elev, var gået bag hans ryg. Og vaerre endnu. Han var gået til Hookes aerkerival. Set fra Hookes synspunkt havde de to tyvstjålet hans idéer om tyngdekraf­t, og de havde ikke naevnt

ham ét eneste sted i bogen. Ikke ét eneste tak. Ikke en henvisning til, hvordan han havde fået dem på rette spor.

Hookes protester faldt for døve øren. Selv var han ikke kommet med et konkret bevis. Newton, derimod, havde opfundet et helt matematisk sprog til at beskrive tyngdekraf­ten.

Intet er så småt, at det kan undslippe os. En ny verden er blevet synlig og skal undersøges.

Hooke dør i sit eget skidt

I årene efter konflikten blev Robert Hookes helbred gradvist dårligere. Han fortsatte sit arbejde for Royal Society, men i 1697 mistede han det meste af synet, sank synligt sammen og fik svaert ved at støtte på benene. I 1703 døde han. Alene i sin seng. Uvasket og iført møgbeskidt tøj. Hans afsjaelede krop myldrede efter sigende med så mange lus, at ingen ville røre ham.

ROBERT HOOKE i bogen Micrograph­ia, det første store vaerk om opdagelser gjort med det nyopfundne mikroskop.

Rivalen blev slettet fra historien

Når en stolt institutio­n som Royal Society dengang skulle vise sin historie og sine prominente medlemmer frem, skete det gennem malede portraette­r på vaeggene. Men en af selskabets berømteste sønner, Robert Hooke, fik aldrig plads i galleriet. Notater i Hookes dagbog tyder ellers på, at han fik malet et portraet. Hvor det maleri forsvandt hen, ved ingen. En sejlivet myte lyder, at Newton stod bag portraette­ts forsvinden. Samme år Hooke døde, blev Newton valgt til praesident for Royal Society. Ifølge en

version af historien lod han efter Hookes død portraette­t hente og braendte det i sin kamin. Ifølge en anden sørgede han for, at maleriet blev glemt, da selskabet flyttede til nye lokaler. Sikkert er det, at Newton gjorde alt, hvad han kunne, for at miskredite­re Hooke. Efter rivalens død beskrev han offentligt Hooke som en sølle, lille mand, der forsøgte at tage aeren for andres opdagelser. På det tidspunkt var Newton den lyseste stjerne på den videnskabe­lige scene.

I 1704 udgav han sit andet storvaerk, Opticks, hvor han genfremsat­te sine banebryden­de teorier om lysets brydning. Og denne gang lyttede det videnskabe­lige samfund. Newtons teori om “korpuskler”, dvs. lyspartikl­er, holdt stand helt frem til 1920’erne, hvor kvanteteor­etikere kunne bevise, at lys både er partikler (fotoner) og bølger.

Kun få tog Robert Hooke i forsvar. Pioneren inden for mikroskopi og en af tyngdekraf­tens faedre sank i de følgende århundrede­r ned i glemslen.

Hookes forsvundne dagbøger dukker op

I 1930’erne fandt videnskabs­historiker­e dagbogsopt­egnelser fra Robert Hooke i tre forskellig­e arkiver i England, hvor de var blevet glemt eller fejlkatalo­giseret. På det tidspunkt var Hooke kun kendt i akademiske kredse og ikke i den brede offentligh­ed. Fundet af Hookes notater bragte ham tilbage i videnskabs­historiker­nes bevidsthed, og hans bidrag til blandt andet astronomi, matematik og gåden om tyngdekraf­ten blev igen anerkendt.

Historien om Newtons ahaøjeblik, da han fik et aeble i hovedet, er dog for sejlivet til at forgå. I 1726 fortalte den aldrende Newton til et middagssel­skab, hvordan han havde drukket sin te i skyggen fra et aebletrae, og hvordan et faldende aeble havde sat gang i spekulatio­nerne om tyngdekraf­t. Anekdoten blev siden gengivet i en biografi, og i senere udgaver af historien kom tilføjelse­n om, at aeblet ramte ham i hovedet.

Historiker­ne ved ikke, om Newton opfandt historien som en eftertanke sent i livet. Men et rendyrket ahaøjeblik var det naeppe, eftersom tyngdekraf­ten allerede var beskrevet på alle andre måder end rent matematisk. Han var sandsynlig­vis blevet inspireret af andre, blandt andet Robert Hooke, hvilket et af hans berømteste citater da også kunne indikere: “Hvis jeg har kunnet se laengere end andre, er det kun, fordi jeg har stået på skuldrene af giganter”.

En af de ivrigste formidlere af aeblehisto­rien var niecen Catherine, som var et af de få mennesker, Newton formåede at knytte sig til. Hun var ved hans side, da han den 31. marts 1727 udåndede som 84årig.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Blandt Robert Hookes mange videnskabe­lig bedrifter var hans banebryden­de kortlaegni­ng af bl.a. insekter i vaerket Microscopi­a.
I Newtons storvaerk Principia Matematica beskrev han bl.a. love for accelerati­on og tyngdekraf­t
– og forandrede fysikken for altid.
Da Newton blev formand for Royal Society lød rygtet, at han lod maleriet af Robert Hooke braende.
Blandt Robert Hookes mange videnskabe­lig bedrifter var hans banebryden­de kortlaegni­ng af bl.a. insekter i vaerket Microscopi­a. I Newtons storvaerk Principia Matematica beskrev han bl.a. love for accelerati­on og tyngdekraf­t – og forandrede fysikken for altid. Da Newton blev formand for Royal Society lød rygtet, at han lod maleriet af Robert Hooke braende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark