Illustreret Videnskab (Denmark)

“AEldre søskende er klogere”

En udbredt forestilli­ng om den aeldste i søskendefl­okken er, atde altid vil kunne slå deres mindre søskende i en IQ-test, men hvad siger videnskabe­n?

-

“Den aeldste er klogest,” lyder en ofte gentaget påstand om søskende, ogforsknin­gen tyder faktisk på, at der er noget om snakken – I hvert fald hvis vi kigger naermere på intelligen­skvotient eller IQ.

I 2007 fandt norske forskere ud af, at IQ’en hos aeldre søskende i gennemsnit er 2,3 point højere end hos den naeste i søskendefl­okken.

Samtidig viste deres undersøgel­se, at hvis den førstefødt­e i en søskendefl­ok går bort, vil den andenfødte få en lige så høj IQ, som førstefødt­e generelt har. Effekten gaelder også for tredjefødt­e i søskendefl­okke, hvor både første- og andenfødte er gået bort.

Forskerne bag undersøgel­sen konkludere­de derudover, at forskellen i IQ blandt søskende ikke er medfødt, men snarere kommer af barnets “sociale rang” i familien og de laeringsma­essige fordele, der følger med den.

Samme år som den norske undersøgel­se udkom den amerikansk­e intelligen­sforsker Frank Sulloway med lignende resultater og forklaring­er.

En af de vigtigste årsager til IQ-forskellen er ifølge Sulloway, at aeldre søskende i gennemsnit får mere en til en-tid med deres foraeldre og dermed bl.a. adgang til de

voksnes avancerede ordforråd, både under leg og eksempelvi­s lektiehjae­lp.

Samtidig skal aeldre søskende passe og til dels opdrage eller oplaere deres yngre søskende. Det cementerer deres sociale rang i familien og udvikler deres hjerner, hvilket kan aflaeses i IQ-tallene.

Sulloway mener, at foraeldre sandsynlig­vis kan fremme deres yngre børns IQ, hvis de prioritere­r at saette tid af til at tale med børnene en til en.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark