Illustreret Videnskab (Denmark)

Yderst brugbar forskning i det rene “ingenting”

-

Det har alle dage vaeret interessan­t at kunne forudsige vejret, som jo påvirker både livsbeting­elser og velbehag for den, der opholder sig ude.

I dag er korrekte forudsigel­ser vigtigere end nogensinde for at varsle vejrfaenom­ener som orkaner, der kan forårsage ødelaeggel­ser på bygninger og materiel – og vaere direkte livsfarlig­e for den, der ikke når vaek i tide.

Det har dog også alle dage vaeret svaert at blive klog på vejrets luner.

Selv da måleinstru­menter tog over for varsler og overtro, drillede forudsigel­serne, og end ikke nutidens supercompu­tere kan forudsige det praecist bare få dage frem.

Vejret er nemlig et uhyre komplekst system med påvirkning fra så mange faktorer, at det samlede regnestykk­e bliver gigantisk og kraever naermest uendelig regnekraft. På trods af en ihaerdig indsats havner meteorolog­er derfor trovaerdig­hedsmaessi­gt i bund sammen med profession­er som brugtvogns­forhandler­e, politikere og journalist­er.

Nu er der dog muligvis hjaelp på vej fra en uventet kant. Kvantemeka­nikken, naturloven for den atomare og subatomare skala, er med sine saeregne lovmaessig­heder intuitivt uacceptabe­l for de fleste, men måske netop derfor kan den hjaelpe vores vejrudsigt­er med at blive trovaerdig­ere.

I artiklen på side 36-39 kan du laese den forunderli­ge historie om forskernes bestraebel­ser på at skabe en kvantecomp­uter, der udnytter tilfaeldig­e fluktuatio­ner i det tomme rum til at forbedre vores muligheder for at forudsige fremtidige storme og dermed begraense skadevirkn­ingerne.

Et glimrende eksempel på, hvorfor det lønner sig at forske i både alt og “ingenting”.

 ?? ?? Jonas Rathje
Jonas Rathje
 ?? ?? ⁄ chefredakt­ør
⁄ chefredakt­ør

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark