Illustreret Videnskab (Denmark)

Maend og kvinders hjerner er vidt forskellig­e

-

Ny kunstig intelligen­s kan se forskel på selv små detaljer i maend og kvinders hjerner.

Et forskerhol­d fra Stanford University har udviklet en model baseret på kunstig intelligen­s, der kan skelne mellem maend og kvinders hjerner med imponerend­e høj nøjagtighe­d.

Forskerne fodrede deres model med MR-skanninger af tusindvis af hjerner, og fortalte den, hvilke der tilhørte henholdsvi­s maend og kvinder.

En MR-skanning giver detaljered­e billeder af blandt andet hjernevaev, hjernens hulrum og hjernehind­erne. Og ved hjaelp af skanninger­ne undersøgte forskerne, om AI-modellen kunne identifice­re selv de mindste forskelle mellem kønnenes hjerne. Og det kunne den.

Da modellen blev fodret med 1500 hjerneskan­ninger fra et andet saet end dem, den blev traenet med, forudsagde den med succes kønnet på hjernens ejer ni ud af ti gange.

Det viste sig, at det isaer gjaldt forskelle i det såkaldte standardti­lstandsnet­vaerk (DMN), det limbiske netvaerk og striatum. Det er områder, der blandt andet sørger for, at vi kan huske fortiden, planlaegge fremtiden, hvile hjernen, traeffe beslutning­er og lugte. Undersøgel­sen naevner ikke, om enten maend eller kvinders hjerne er den anden overlegen i disse dele af den menneskeli­ge hjerne.

Forskerne håber, at resultater­ne vil hjaelpe med at kaste lys over hjernesygd­omme, der påvirker maend og kvinder forskellig­t. Maends hjerner har for eksempel større risiko for at blive angrebet af autisme og Parkinsons sygdom, mens flere kvinder rammes af multipel sklerose og depression.

 ?? ??
 ?? SHUTTERSTO­CK ??
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark